Δημήτρης Μαλλάς

Πολλοί περίμεναν ότι χθες θα ήταν μία ακόμη μέρα όπου οι πάντες θα ασχολιούνταν με την Apple και τα νέα προϊόντα της. Όμως, η παρουσίαση στο WWDC από την πλευρά του αμερικανικού κολοσσού μάλλον απογοήτευσε καθώς η πολυαναμενόμενη ανανέωση των MacBook δεν ανακοινώθηκε. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η είδηση που συγκέντρωσε τα περισσότερα βλέμματα χθες στο χώρο της τεχνολογίας ήταν μία κίνηση της Microsoft, η οποία προχώρησε στην εξαγορά του GitHub έναντι του ποσού των 7,5 δισ. δολαρίων!

Η Microsoft υποστηρίζει ότι προχώρησε στην εξαγορά γιατί το GitHub είναι η πλατφόρμα που προτιμούν οι δημιουργοί εφαρμογών (developers) προκειμένου να δημοσιεύουν τον κώδικα που παράγουν και γενικότερα είναι η πλατφόρμα που χρησιμοποιούν. Πρακτικά, το GitHub είναι το portal της κοινότητας των developers. Οπότε για τη Microsoft, η οποία τους τελευταίους μήνες δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα των εφαρμογών και των cloud υπηρεσιών δείχνει μία λογική κίνηση.

Η εξαγορά έχει ενδιαφέρον για μία σειρά από λόγους: κατ’ αρχήν, δείχνει ότι η Microsoft δεν έχει πρόβλημα να αξιοποιήσει τα τεράστια ταμειακά διαθέσιμα της και να κάνει μία εξαγορά. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 προχώρησε στην εξαγορά του LinkedIn έναντι 26 δισ. δολαρίων και ο ισολογισμός της επηρεάστηκε ελάχιστα. Γενικά, εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η Google και η Microsoft έχουν τέτοια ταμειακή ρευστότητα που μοιάζουν με τους Άραβες ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων όπως η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Σίτι που δεν έχουν πρόβλημα να δαπανήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για έναν παίκτη ή προσφέρουν 50 εκατ. ευρώ μισθό στον Ζινεντίν Ζιντάν για να γίνει προπονητής της εθνικής ομάδας του Κατάρ. Θα πει κάποιος ότι το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο, αλλά όπως πλέον μία μεταγραφή 100 εκατ. ευρώ δεν μοιάζει κάτι εξωπραγματικό, έτσι και η εξαγορά μίας πλατφόρμας δημοσίευσης κώδικα έναντι 7,5 δις. δολαρίων δεν προκαλεί και τεράστια έκπληξη.

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της εξαγοράς του GitHub είναι ότι πρόκειται για την πλατφόρμα που λατρεύουν οι υποστηρικτές του λογισμικού ανοικτού κώδικα (open source software), όπου ο κώδικας είναι διαθέσιμος σε όποιον το επιθυμεί για να τον αξιοποιήσει κατά το δοκούν.. Η Microsoft στο παρελθόν ήταν πολέμιος του open source, αλλά αυτή η πολιτική δείχνει να έχει αλλάξει με τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο Satya Natella να δηλώνει και υπέρμαχος του open source. Βέβαια, πολλοί «φανατικοί» του open source δεν πιστεύουν -ή δεν θέλουν να πιστέψουν- τον κ. Natella και δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση μέσα στους κόλπους της κοινότητας του GitHub σχετικά με την εξαγορά.

Σε κάθε περίπτωση, η εξαγορά του GitHub είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη Microsoft, η οποία έχει αρχίσει να διαμορφώνει ένα νέο πρόσωπο, το οποίο -αν κρίνει κανείς από τα οικονομικά αποτελέσματα και την πορεία της μετοχής- μέχρι τώρα δείχνει να το κερδίζει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here