Το θετικό βαθμό επίδρασης των θερινών εκπτώσεων στη λιανική αγορά του εμπορίου διαπιστώνει το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), τονίζοντας τη μηνιαία βελτίωση του εποχικά διορθωμλενου ΔΚΕ και ΔΟ, εκτός καυσίμων και λιπαντικών, για τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, το ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ σημειώνει:

Η ετήσια επίδοση του δείκτη κινείται σε επίσης σταθερά ανοδική πορεία, παρά την υποχρέωση καταβολής της 1ης δόσης του Φόρου Εισοδήματος στα τέλη του προς εξέταση μήνα. Την ίδια στιγμή, αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα από τη μηνιαία μείωση του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών, μία τάση που ανατρέπεται όμως σε ετήσια αλλά και επταμηνιαία σωρευτική βάση. Η διόγκωση των εισαγωγών, η οποία αποδίδεται όχι μόνο στις διεθνείς οικονομικές συγκυρίες αλλά και στην ανεπαρκή εγχώρια παραγωγή, εξανεμίζει πλήρως τις θετικές εξαγωγικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, καθιστώντας αναγκαία την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων που θα τονώσουν τον εξωστρεφή χαρακτήρα της. Η ανάδειξη των χαρακτηριστικών αυτών θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η οποία επιδεινώνεται, σύμφωνα με το Global Competitiveness Report 2018-2019. Η υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας για τέταρτο συναπτό μήνα και η διαμόρφωσή του στα επίπεδα του 19% συνιστά αναμφίβολα θετική εξέλιξη, η οποία θα πρέπει όμως να συνδυαστεί με τη δημιουργία ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας. Υπό αυτή την έννοια, η επικράτηση των ευέλικτων μορφών εργασίας έναντι των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, δεν συνδράμει στη βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, εξαιτίας των περιορισμένων αμοιβών αλλά και της ανασφάλειας που αυτές συνεπάγονται. Αναφορικά με τις καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καταγράφεται θετική μηνιαία ροή για έβδομο συνεχόμενο μήνα, ξεπερνώντας τα 131,5 δις ευρώ, απόρροια της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, της τόνωσης της απασχόλησης και των προοπτικών αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Άνοδο τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση κατέγραψε ο εποχικά διορθωμένος ΔΚΕ στο Λιανικό εμπόριο, εκτός καυσίμων και λιπαντικών, τον Ιούλιο του 2018.

Ειδικότερα, η σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 ανέδειξε σημαντική βελτίωση (Ιούλιος 2018/2017: +2,4%), με τη μηνιαία μεταβολή του δείκτη να κινείται σε επίσης θετική, αν και μικρότερης έκτασης, τροχιά (Ιούλιος/Ιούνιος 2018: +0,4%). Η έναρξη των γενικών θερινών εκπτώσεων στα μέσα του προς εξέταση μήνα αποτέλεσε την κυριότερη συνιστώσα της μηνιαίας τόνωσης των πωλήσεων, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από την ταυτόχρονη αύξηση του όγκου των πωλήσεων (Ιούλιος/Ιούνιος 2018: +1,0% & Ιούλιος 2018/2017:+1,8% ).

Από τα παραπάνω στοιχεία συνάγεται το συμπέρασμα πως το επίπεδο των τιμών στο σύνολο των υποκατηγοριών του Λιανικού εμπορίου για το μήνα Ιούλιο του τρέχοντος έτους είναι αυξημένο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here