«Από ένα δείγμα 140 ξενοδοχεία- πελατών μας που αντιστοιχούν σε ένα σύνολο 36.600 δωμάτια στις κατηγορίες 4* & 5* ή αλλιώς το το 17% του δυναμικού της χώρας οι κρατήσεις για τη σεζόν του 2022 στα τέλη Νοεμβρίου είναι στο 40% και μάλιστα με τιμές αναλογικά υψηλότερες σε σύγκριση ακόμη και με το 2019

Και αν συνεχίσει η ίδια τάση θα έχουν φτάσει γύρω στα 2/3 του συνόλου των κλινών στο τέλος Φεβρουαρίου».

Τάδε έφη ο κ. αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής corporate & investment banking της Eurobank κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου χθες στο πλαίσιο της παρουσίασης των νέων προγραμμάτων της τράπεζας για τις επιχειρήσεις στον τουρισμό.

 

Ενδιαφέρον έχουν και οι προβλέψεις της Εurobank αναφορικά με την πορεία των εσόδων για φέτος, με τους αναλυτές της να μην έχουν αποκλείσει και το πλέον αισιόδοξο σενάριο για 12 δις. ευρώ άμεσων εισπράξεων- έστω κι αν κάτι τέτοιο είναι αυτή την στιγμή πολύ δύσκολο.

Με βάση τη σχετική παρουσίαση της τράπεζας, το 2021 χαρακτηρίζεται ως χρονιά – ορόσημο για τον κλάδο καθώς ο ελληνικός τουρισμός επέστρεψε στην ανάπτυξη,  με υπέρβαση της αρχικής πρόβλεψης για ανάκτηση 40% – 50% των εσόδων του 2019.

Φέτος τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ ή 55%  του 2019,

ενώ

  • «παραμένει σε ισχύ και το πλέον αισιόδοξο σενάριο για έσοδα 12 δισ. ή περί το 67 % του 2019».

Που εδράζεται η εκτίμηση αυτή;

  • «Ο κλάδος μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου ο κλάδος ανέφερε ανάκτηση του 65% των εσόδων του 2019, ενώ και το φετινό φθινόπωρο φάνηκε ότι υπάρχει σημαντική δυναμική, πέραν φυσικά της αύξησης των εσόδων ανά επισκέπτη.
  • Το σενάριο για έσοδα κοντά στα 12 δισ. ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί απλά έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση  τα έσοδα του τελευταίου διμήνου και ειδικά της Αθήνας να φτάσουν τα έσοδα του 2019, άσκηση δύσκολη μεν και αισιόδοξη αλλά εφικτή» .