Γιατί είναι τραγικό λάθος η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο Πτωχευτικό Δίκαιο Ιδιωτών

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η παράλογη επιμονή ορισμένων κυβερνητικών στελεχών να εντάξουν τα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία, στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διαδεχθεί το ν. Κατσέλη είναι μια λανθασμένη, φθηνή, πολιτικάντικη και επικίνδυνα ατελέσφορη προεκλογική επιλογή.

Η ένταξη μερικών χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών, σ’ ένα πλαίσιο προστασίας ιδιωτών όχι μόνον δεν λύνει το πρόβλημά τους αλλά δημιουργεί νέες αδικίες, νέες ανισότητες και φυσικά στρεβλώνει τον ανταγωνισμό σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

  • Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ενιαίο, συνεκτικό και αποτελεσματικό Πτωχευτικό Δίκαιο Ιδιωτών που να προστατεύει τους πολίτες που ατύχησαν και δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία.

Η προστασία όμως των ιδιωτών δεν πρέπει να συγχέεται με την -μικρομεσαία έστω- επιχειρηματική δραστηριότητα.

  • Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να προστατεύσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που βαρύνονται με υπερβολικό δανεισμό, χρέη και υποχρεώσεις θα μπορούσε να νομοθετήσει και να επιβάλει στις τράπεζες, ξεχωριστά -μετά από σοβαρή διαβούλευση και επεξεργασία- ένα ενιαίο πλαίσιο που να αφορά τους πολλούς, όλους αν είναι δυνατόν, με ενιαία κριτήρια, διαβαθμίσεις κινδύνου και κανόνες που να διασφαλίζουν την ισονομία και ίσες ευκαιρίες απέναντι στη Δικαιοσύνη.

Η σπουδή και η τσαπατσουλιά που επιδεικνύουν αυτές τις μέρες ορισμένα κυβερνητικά στελέχη για να εντάξουν όπως-όπως, κάποια δάνεια κάποιων επιχειρηματιών στο Πτωχευτικό Δίκαιο Ιδιωτών, εξυπηρετεί μόνο την αδιάφορη, λαϊκίστικη προεκλογική ρητορική του «μόνον εμείς τολμήσαμε».

Γι’ αυτό άλλωστε χθες το βράδυ -προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά από την αλλοπρόσαλλη πολιτική- περιορίστηκε ακόμη περισσότερο η “περίμετρος προστασίας” των επιχειρηματικών δανειοληπτών…

  • Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν σήμερα δύο ομοειδείς επιχειρήσεις με ακριβώς ίδια οικονομικά στοιχεία και δεδομένα, με ίδιο δανεισμό, υποθήκες και προϋποθέσεις αλλά ο ένας να εξαιρείται της προστασίας επειδή π.χ. διαθέτει ένα αυτοκίνητο ή ένα πατρικό σπίτι στο χωριό.

Οι επιχειρηματίες -μικροί, πολύ μικροί, μεσαίοι και μεγαλύτεροι- κρίνονται και αξιολογούνται ως προς την πιστοληπτική τους ικανότητα με εντελώς διαφορετικά κριτήρια από αυτά που ισχύουν για τους ιδιώτες δανειολήπτες.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών με «κόκκινα δάνεια».

Ένα σύνθημα για μια προεκλογική συγκέντρωση αναζητά και χρειάζεται την συναίνεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ