Η άνοδος των επιτοκίων που σταδιακά μοιάζει όλο και πιο πιθανή και στην Ευρώπη,  είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να αυξήσουν την κερδοφορία μέχρι και 17% μέσω ανάκτησης και των προβλέψεων που έχουν κάνει, σύμφωνα με τη Bank of America.

Αυτό το σενάριο δίνει τη δυνατότητα στον αμερικανικό οίκο να επικεντρώσει στις τραπεζικές μετοχές που έχουν υστερήσει στην άνοδο και να συστήσει την αγορά τους.

Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση του οικονομικού πλήγματος που προκάλεσε η πανδημία υποχρέωσε τις τράπεζες να λειτουργήσουν σε περιβάλλον χαμηλών (στην πραγματικότητα αρνητικών) επιτοκίων.

Αλλά η Bank of America εκτιμά τώρα ότι η άνοδος του πληθωρισμού φέρνει όλο και πιο κοντά το σενάριο της αύξησης επιτοκίων. Σύμφωνα με τον οίκο αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο ανόδου της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 17% από μια ανοδική μετατόπιση των καμπυλών απόδοσης κατά 100 μονάδες βάσης, με τις τράπεζες που έχουν ήδη καλύτερα επιχειρηματικά μοντέλα, να αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο.

Η BofΑ αναφέρει ακόμα, πως οι τράπεζες συνήθως βγαίνουν από μια κρίση με χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαίου από ότι ξεκίνησαν. Σήμερα, ωστόσο ισχύει το αντίθετο, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι έτοιμες να επιταχύνουν τις χορηγήσεις δανείων.

Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πλέον 1 τρισεκατομμύριο ευρώ χαμηλότερα από ότι φοβόταν η ΕΚΤ μόλις ένα χρόνο πριν, η BofA εκτιμά πως η ανάκτηση των προβλέψεων θα ενισχύσει την κερδοφορία του κλάδου κατά 17%.

Η αύξηση των καταθέσεων ύψους 3,6 τρισ. ευρώ σε σχέση με τα δάνεια σημαίνει ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντιδρά περισσότερο στις μεταβολές των επιτοκίων από όσο συνέβαινε ιστορικά, κάτι που ευνοεί την άνοδο της κερδοφορίας, όταν το πιστωτικό κόστος είναι χαμηλό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here