Στα μόλις 83 δισ.€ κατρακύλησε η αποτίμηση των εισηγμένων στο ΧΑ, μετά από τις 5 διαδοχικες πτωτικες εβδομάδες, τον Σεπτέμβριο.
Ποσοστό ως προς το ΑΕΠ χαμηλότερο και του 30%-σχεδόν μία φορά χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Στο 78,5% πριν την κρίση, στο 28,5% το 2022, ακραία μεταβολή ενδεικτική της καθίζησης που υπέστησαν και οι αποτιμήσεις στην διάρκεια της ελληνικής κρίσης.
Ωστόσο, η ΑΧΙΑ Ventures εμφανίζεται αισιόδοξη σε πρόσφατη έκθεση της εκτιμώντας πως η αποτίμηση (συνακόλουθα το ποσοστό/ΑΕΠ) μπορεί να φτάσει στο 46% το 2025 (υπολογίζοντας ΑΕΠ 230 δισ. ).
Θεωρεί σημείο εκκίνησης την εισαγωγή της Optima Bank στο ΧΑ- πρώτης τράπεζας από το 2006/Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο- καθώς κατέδειξε αφ’ ενός την διαθεσιμότητα κεφαλαίων αφ’ ετέρου την ανταπόκριση της αγοράς όταν υπάρχει προοπτική αξίας.
Για την ΑΧΙΑ, η εισαγωγή του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” (του 20%+10% του μ.κ), η διάθεση μειοψηφικών ποσοστών της HelleniQ Energy, η εισαγωγή 2-3 ΑΕΕΑΠ, η μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η εισαγωγή της Lamda Malls κ.α. θα προσδώσουν αξία και “βάθος” στο χρηματιστήριο.
Το πιθανότερο, προσελκύοντας και νέους ενδιαφερόμενους.
Προφανώς η διαφορά στην αποτίμηση που υπολογίζει η εξειδικευμένη χρηματιστηριακή (106 δισ/2025-83 δισ/2023) δεν προκύπτει μόνον από νέες εισαγωγές αλλά και από τη μόχλευση στον τραπεζικό κλάδο-μέσω της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια- και από την περαιτέρω μεγέθυνση ομίλων, επιχειρήσεων με όλο και ευρύτερο αποτύπωμα στις διεθνείς αγορές.