Για μια ακόμη φορά, η Αμερικανική Δημόσια Διοίκηση κινδυνεύει με Shutdown. Χιλιάδες Αμερικανοί δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεώθηκαν να δουλέψουν χωρίς μισθό, να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών ή απλώς να μείνουν σπίτι τους αυτά τα Χριστούγεννα.

Ο λόγος είναι πάντα ο ίδιος. Το Κογκρέσο δεν ενέκρινε το προϋπολογισμό.

Φέτος, η διαμάχη στο Κογκρέσο και ο λόγος της διαφωνίας επί του προϋπολογισμού αφορά το περιβόητο θεόρατο τείχος που θέλει να κατασκευάσει ο Ντοναλντ Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό.

Προς το παρόν πάντως δεν διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ, τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Αμερικανού προέδρου:

  • Δεν μπορώ να σας πω πότε θα λειτουργήσει και πάλι ο κρατικός μηχανισμός. Μπορώ να σας πω όμως ότι δεν θα λειτουργήσει εάν δεν υπάρξει το τείχος ή φράγμα, μπορούν να το αποκαλούν όπως θέλουν αυτοί

Από την εποχή του Τζέραλντ Φορντ, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, μόλις ένας Αμερικανός πρόεδρος κατάφερε να κυβερνήσει χωρίς να ανασταλεί η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού: Μόνον ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος μεταξύ 2001 και 2009 τα κατάφερε.

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια shutdown καταγράφηκε κατά την προεδρία του Μπιλ Κλίντον την Πρωτοχρονιά του 1995/1996 όταν διήρκεσε συνολικά τρεις εβδομάδες.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here