Στη Βουλή, χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, κατέθεσε στους έκπληκτους βουλευτές, «επίσημα στατιστικά στοιχεία» τα οποία δείχνουν πως οι συντάξεις που καταβλήθηκαν το 2018 είναι αυξημένες σε σχέση με αυτές που καταβλήθηκαν το 2014!

Ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, κατέθεσε σήμερα στοιχεία που αποδεικνύουν την «πλασματική αύξηση» των συντάξεων, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Πετρόπουλος προσβάλλει τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και προσπαθεί να εξαπατήσει τους συνταξιούχους.

Η παραποίηση συνίσταται στο γεγονός ότι ο κ. Πετρόπουλος προσέθεσε στον υπολογισμό των συντάξεων και τα ποσά που παρακρατούνται από τους συνταξιούχους υπέρ Υγείας και ΑΚΑΓΕ. Ποσά, που φυσικά ποτέ δεν καταλήγουν στην τσέπη των συνταξιούχων.

  • « Τα στοιχεία που ανέφερε στη βουλή ο κ. Πετροπουλος απορρέουν από το σύστημα ΗΛΙΟΣ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 και αποτελούν προϊόν αλχημείας, καθώς από τον Ιούλιο του 2015 το υπουργείο μεθόδευσε την πλασματική εμφάνιση αυξημένου μέσου όρου των συντάξεων, προσθέτοντας στον υπολογισμό και τις κρατήσεις υπέρ Υγείας και ΑΚΑΓΕ. Ποσά, που ουδέποτε κατέληξαν στην τσέπη των συνταξιούχων. Μάλιστα, στις επικουρικές πρόσθεσαν και  την επιβληθείσα από το ΣΥΡΙΖΑ -για πρώτη φορά- εισφορά υγείας 6%. Η μεθόδευση αυτή, αποδεικνύεται με απλή σύγκριση των δυο εκθέσεων για τον Ιούλιο του 2015, που υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ», αναφέρει ο πρώην υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση:

  • η μέση κύρια σύνταξη  από τα 666,07 ευρώ εμφανίζεται πλασματικά αυξημένη στα 714,20 ευρώ –πλασματική αύξηση 7,23%.
  • η μέση κύρια σύνταξη Γήρατος από τα 743,50 ευρώ εμφανίζεται πλασματικά αυξημένη στα 802,64 ευρώ –πλασματική αύξηση 7,95%.
  • η μέση επικουρική από τα 169 ευρώ εμφανίζεται πλασματικά αυξημένη στα 172 ευρώ– πλασματική αύξηση 1,7%.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει σταματήσει τη δημοσίευση των στοιχείων του συστήματος ΗΛΙΟΣ -εδώ και 5 μήνες- προκειμένου να μην αποτυπωθεί η αρνητική επίδραση των πολύ χαμηλών συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου που έχουν απονεμηθεί στο διάστημα αυτό και επιδεινώνουν περαιτέρω τους μέσους όρους.

  • «Συγκεντρωτικά, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του 2019 και τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ, η κυβέρνηση -για το 2018- “φούσκωσε” με αέρα τις τσέπες των συνταξιούχων κατά 1,44 δισ. ευρώ (700 εκατ. ευρώ εισφορά υπέρ υγείας και 740 εκατ. ευρώ ΑΚΑΓΕ).
  • Προκαλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να δημοσιεύσει σήμερα το πραγματικό ύψος της μέσης σύνταξης, μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και ΑΚΑΓΕ και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους συνταξιούχους.
  • Αν το έκαναν, θα διαπιστώναμε όλοι, αυτό που ήδη βιώνουν και γνωρίζουν οι συνταξιούχοι καλύτερα από τον κ. Πετρόπουλο: Ότι έχει χαθεί μια ολόκληρη σύνταξη, καθώς η μέση κύρια σύνταξη έχει μειωθεί πάνω από 60 ευρώ το μήνα και πάνω από 750 ευρώ ετησίως, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015, δηλαδή τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Επιπλέον, στις ανωτέρω απώλειες δεν περιλαμβάνονται η απώλεια του ΕΚΑΣ ύψους 900 εκατ. ευρώ και η αφαίμαξη από την πρώτη μείωση του αφορολογήτου του ΣΥΡΙΖΑ.»                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     «

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here