Άρθρο του Γιάννη Οικονόμου, υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου, με τον Γιώργο Πατούλη, Κεντρικός Τομέας Αθηνών

Η οικονομική ανάπτυξη είναι ένα καθοριστικό ζητούμενο αυτή την περίοδο που η χώρα μας παλεύει πραγματικά να βγει από την κρίση και να ξεπεράσει τις κοινωνικές επιπτώσεις από τις πολιτικές λιτότητες οι οποίες εφαρμόστηκαν.

Σε αυτή την προσπάθεια ο ρόλος της Περιφέρειας δεν είναι συμπληρωματικός αλλά βαρύνουσας σημασίας.

Μια περιφέρεια που λειτουργεί εύρυθμα, παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες στους πολίτες  και τις επιχειρήσεις είναι ακριβώς αυτό που ΔΕΝ συμβαίνει σήμερα. Η απερχόμενη Περιφερειακή Διοίκηση χαρακτηρίστηκε από αναποτελεσματικότητα και αδυναμία ανταπόκρισης στα βασικά ζητούμενα. Γι αυτό χρειάζεται μια νέα αρχή για την Αττική με τον Γιώργο Πατούλη ο ποίος έχει δώσει επιτυχείς εξετάσεις και στο θέμα της διαχείρισης και αξιοποίησης των οικονομικών ενός μεγάλου Δήμου όπως το Μαρούσι αλλά και ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχει εργαστεί συστηματικά για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της αυτοδιοίκησης συνολικότερα.

Είναι χαρακτηριστική η  πορεία οικονοµικής εξυγίανσης του Δήµου Αµαρουσίου που πέρασε από την εποχή των μεγάλων ελλειμμάτων στην εποχή των πλεονασµάτων. Ως αποτέλεσµα σήµερα ο Δήµος Αµαρουσίου να πατά γερά στα πόδια του. Είναι μάλιστα ο πρώτος δήµος στη χώρα που εφάρµοσε στοχευµένες µειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη σε ευπαθείς κοινωνικά οµάδες, ενώ για το 2019 υπήρξε μείωση 20% δηµοτικών τελών σε όλα τα καταστήµατα του ιστορικού εµπορικού κέντρου και τις κατοικίες και 15% στις εµπορικές επιχειρήσεις.

Με όχημα αυτή την εμπειρία και τη γνώση θέσαμε ορισμένους βασικούς στόχους  στο αναπτυξιακό μας σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει :

Αποτύπωση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της Περιφέρειας Αττικής, μέσα από έγκυρους ελεγκτές, για να γνωρίζουμε ακριβώς ποιες είναι οι πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Διεκδίκηση νέων κι αξιοποίηση των υπαρχόντων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αύξηση των ρυθμών απορροφητικότητας.

Συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση και διεκδίκηση μεγάλων έργων και παρεμβάσεων στην Αττική. Έργων που μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, καλύτερα εισοδήματα, να αυξήσουν την αξία της περιουσίας των πολιτών, να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά όλων μας. Πρόκειται για έργα – παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν ένα νέο αναπτυξιακό κλίμα στην Αττική, ειδικά αν υπάρχει μια κυβέρνηση με αντίστοιχη φιλοσοφία προσέλκυσης επενδύσεων.

Σύνδεση του προγράμματος έργων της Περιφέρειας, με τα έργα που εκτελεί η κεντρική κυβέρνηση, ώστε να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την Αττική και τους πολίτες.

Παροχή διευκολύνσεων και κινήτρων σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην Αττική. Θεωρούμε αδιανόητο εμβληματικές επενδύσεις, όπως αυτή του Ελληνικού, που θα αλλάξουν την εικόνα και τις προοπτικές της Αττικής, να μην στηρίζονται με κάθε μέσο από τη Διοίκηση της Περιφέρειας.

Ανάληψη πρωτοβουλιών για εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, που προκαλεί προβλήματα με την επικάλυψη αρμοδιοτήτων κι ευθυνών μεταξύ των διαφόρων βαθμών διοίκησης του Κράτους, κι αφορά κυρίως την ευθύνη συντήρησης των υποδομών της Αττικής.

Θέλουμε να δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας στην Αττική. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί αν πέραν των έργων που θα εκτελεστούν, αναπτύξουμε ως Περιφέρεια συνέργειες με τις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας κι επενδύσουμε σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο θεματικός τουρισμός, η υγεία και ευεξία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικά. Υπάρχει μόνο συντονισμένη δουλειά, με όραμα και σχέδιο, με ακούραστη προσπάθεια από μια αποφασισμένη ομάδα.

Υπηρετώντας για περισσότερα από 20 χρόνια στο Ταχυδρομείο, είμαι μέσα στην παραγωγική διαδικασία. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανθρώπων που βρίσκονται σε δυσκολία. Έχω δουλέψει για χρόνια προσπαθώντας για την επίλυσή τους.  Έχω την εμπειρία του να δίνω μάχες για το συλλογικό καλό και να τα καταφέρνω. Νομίζω ότι αυτό περιμένουν οι πολίτες. Να εκλέξουν ανθρώπους που να καταλαβαίνουν, να συναισθάνονται  τα προβλήματά τους, να μπορούν να μάχονται για τις λύσεις, εκ μέρους τους. Να μπορούν να τα καταφέρουν.

Ειδική αυτή την περίοδο που ζούμε σε εποχές που απαιτείται συμμετοχή και συν-ευθύνη. Ο καθένας μας οφείλει να αναλάβει το κομμάτι που του αναλογεί, όχι θεωρητικά, αλλά δρώντας και παρεμβαίνοντας στην πράξη. Δεν αρκεί να αναγνωρίζουμε τι έχει γίνει λάθος. Δεν αρκεί να κρίνουμε εκ του ασφαλούς. Οφείλουμε να κάνουμε κάτι, ο καθένας στο δικό του μέτρο, ανάλογα με τις δικές του δυνάμεις.

Για αυτόν το λόγο και ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Γιώργου Πατούλη, και αποφάσισα να είμαι υποψήφιος, στον Κεντρικό Τομέα.  Δεν αρκεί να διαπιστώνουμε τα προβλήματα. Καλούμαστε να συμβάλουμε στη λύση τους, ο καθένας με τις δυνάμεις του, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Και μια από τις βασικές είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μέσα από τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας και η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Είναι ένας απαραίτητος συνδυασμός για να κάνουμε πραγματικά μια Νέα Αρχή για την Αττική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here