Η Huawei, παγκόσμια δύναμη στην ανάπτυξη δικτύων με ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνάει τα 100 δις δολάρια ΗΠΑ αντιμετωπίζει διεθνή εξονυχιστικό έλεγχο για τις σχέσεις με την κινέζικη κυβέρνηση και υποψίες ότι το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για λόγους κατασκοπίας.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη που έχει παρουσιαστεί δημόσια και η εταιρεία επανειλημμένα έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς, αλλά οι κατηγορίες έχουν οδηγήσει κάποιες από τις χώρες του Δυτικού κόσμου να μην επιτρέψουν την πρόσβαση στης Huawei στις αγορές τους

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τον αποκλεισμό  των προϊόντων που διατίθενται από την Κινέζικη Εταιρεία Huawei Technologies για κατασκευή του δικτύου επόμενης γενιάς  5G στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευση της Handelsblatt, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι υπουργοί της Γερμανίας συζήτησαν την Τετάρτη για τη διασφάλιση της ασφάλειας στο  μέλλον στα  δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G, εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων σχετικά με το αν θα αποκλείσουν τη Huawei από την αγορά.

Η Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία θα χρειαστεί εγγυήσεις ότι η Huawei δεν θα παραδώσει δεδομένα στο κινέζικο κράτος πριν μπορέσει να συμμετάσχει στο «χτίσιμο» των δικτύων 5ης γενιάς που θα συνδέσουν τα πάντα από οχήματα έως εργοστάσια με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Γερμανική κυβέρνηση και η Ιταλική. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση διέψευσε αναφορά σύμφωνα με την οποία θα αποκλείσει τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας Huawei & ZTE Corp από το να συμβάλλουν στην κατασκευή του εγχώριου 5ης γενιάς δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Την Πέμπτη, η ιταλική καθημερινή εφημερίδα La Stampa έκανε αναφορά σε κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η Ρώμη ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει ειδικά μέσα για να καταγγείλει τις συμβάσεις που αφορούν στους Κινέζους παρόχους.

O ιταλικός φορέας τηλεπικοινωνιών Telecom Italia έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Huawei μέχρι να λάβει οδηγίες περί του αντιθέτου από την κυβέρνηση.

Η ΤΙΜ, που φημολογείται ότι χρησιμοποιεί τεχνολογία της Huawei σε παραπάνω από το 10% του δικτύου σταθερής, και η Fastweb είναι μέρος  μιας κοινοπραξία με τη Huawei για τη δοκιμή των υποδομών 5G στις πόλεις Bari και Matera.

H Vodafone, που έχει «παγώσει» την τοποθέτηση εξοπλισμού της Huawei στα κύρια δικτυά της μέχρις ώτου οι δυτικές κυβερνήσεις δώσουν στην κινεζική εταιρεία πλήρη εγγύηση ασφαλείας, έχει τη Huawei μεταξύ των συνεργατών της στις δοκιμές 5G στο Μιλάνο.

Η εταιρεία ευρυζωνικών υποδομών Open Fiber και η εταιρεία υποστήριξης Wind Tre.

 Από τη μεριά της, η Γαλλική Γερουσία απέρριψε, την προηγούμενη Τετάρτη, προτεινόμενη νομοθεσία που στόχευε στην αυστηροποίηση των ελέγχων τηλεποικοινωνιακού υλικού, σε συνέχεια προειδοποιήσεων των ΗΠΑ, σχετικά με τη Huawei, τον κινεζικό κολοσσό του κλάδου τηλεπικοινωνιών.

Η νέα νομοθεσία ήταν προσθήκη της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση, σε ένα ευρύτερο εταιρικό νόμο, και προέβλεπε ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι πρέπει να ζητούν επίσημη έγκριση για τη χρήση συγκεκριμένου τύπου εξοπλισμού που θεωρείται «ευαίσθητος» όσον αφορά στον κίνδυνο κατασκοπείας ή δολιοφθοράς.

Στο σκεπτικό της καταψήφισης  της τροπολογίας, πολλοί γερουσιαστές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν τους παρείχε τον απαραίτητο χρόνο για να συζητηθεί με τον κατάλληλο τρόπο το θέμα, το οποίο αναγνώρισαν ως σημαντικό και στρατηγικό.

H μελλοντική τοποθέτηση τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς έχει δημιουργήσει ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς δύο από τους κυριότερους παρόχους της Γαλλίας, οι Bouygues Telecom & Altice Europe’s SFR Group, ήδη χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei για το δίκτυό τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here