Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Μετά από την εμφάνιση μιας συρροής κρουσμάτων πνευμονίας στην πόλη Wuhan στην Κίνα, οι εκεί υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κοροναϊού, που ονομάστηκε 2019-nCoV.

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2020 αναφέρθηκαν συνολικά 78.833 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από το νέο στέλεχος κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων 2.463 θανάτων. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στην Κίνα (76.955), ωστόσο αρκετά κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες.

“Ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων, όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται.”

 

Μετάδοση

Το πιο πιθανό είναι ότι η αρχική μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή φτερνίσματος, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού, δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών.

Δείτε περισσότερα εδώ