Περίπου το 14% των ασθενών που ανάρρωσαν από τον νέο κορονοϊό και έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας, βρέθηκαν θετικοί στον ιό σε μεταγενέστερους ελέγχους, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εξακολουθούν να φέρουν τον ιό, προσθέτοντας πολυπλοκότητα στις προσπάθειες για τον έλεγχο της επιδημίας. Το θετικό πάντως είναι ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να μεταδίδουν τον ιό.

«Δεν υπάρχει σαφές συμπέρασμα γιατί συμβαίνει και αν οι ασθενείς αυτοί θα μπορούσαν να είναι μολυσματικοί», είπε ο Song Tie, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Guangdong (Guangdong CDC).

Σύμφωνα με την προκαταρκτική αξιολόγηση, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ασθενείς αυτοί εξακολουθούν να αναρρώνουν από λοιμώξεις των πνευμόνων και ότι δεν έχουν ακόμη γίνει πλήρως υγιείς, σύμφωνα με το Song.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες αντιμετώπισης για το ιό Covid-19 που εκδόθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κ΄θνας, οι ασθενείς μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν θεραπευτεί και λαμβάνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, όταν εμφανίζονται αρνητικοί σε δύο διαδοχικές εξετάσεις με αξονική τομογραφία για αλλοιώσεις στους πνεύμονες και όταν δεν έχουν εμφανή συμπτώματα όπως πυρετό.

Οι οδηγίες που λαμβάνουν οι ασθενείς μετά την έξοδο από το νοσοκομείο είναι ότι θα πρέπει να παρακολουθούν την υγεία τους και να περιορίζουν τις δραστηριότητες για δύο εβδομάδες και να επανέλθουν για επανέλεγχο τις επόμενες εβδομάδες. Σε αυτόν τον επανέλεγχο, ορισμένοι ασθενείς βρέθηκαν θετικοί στον ιό, δήλωσε ο Li Yueping, διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Guangzhou Νο 8.

Το νοσοκομείο αυτό εντόπισε συνολικά 13 τέτοιους ασθενείς, αν και κανείς δεν παρουσίασε νέα συμπτώματα, σύμφωνα με τον Li. Το θετικό είναι ότι έρευνες που έγιναν σε 104 άτομα, που ήρθαν σε στενή επαφή με τους ασθενείς μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο βρήκαν αρνητικά αποτελέσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here