Τα 3 ονόματα-πρόσωπα “κλειδιά” στον ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ, για την Ν.Α Μεσόγειο.
  • Geoffrey R. Pyatt– στην θέση του υφυπουργού Ενεργειακών Πόρων στο Υπ.Εξ των ΗΠΑ.
  • Amos Hochstein-σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου για τα ενεργειακά, και
  • Nicholas (Nikos )Tsafos– ex PFC Energy, CSIS κ.α- ο νέος σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ενεργειακά με διαπιστευτήρια από το περιβάλλον του Λευκού Οίκου.
Η ομάδα των 2+1 (οι 2 νεαρότεροι και ο πρώην Πρέσβης) συντονίζουν- ήδη από την επομένη κιόλας της συνάντησης Biden- Μητσοτάκη- τις ενέργειες τους εν όψει της σημαντικής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε στα τέλη Μαϊου.
Ο μεν Έλληνας (και όχι ΕλληνοΑμερικανός, όπως…λαθεμένα αναφέρεται σε μερίδα του Τύπου) υποστηρικτής της θέσης (του Center for Strategic and International Studies) ότι η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε πριν την εισβολή της Ρωσίας, θεωρώντας την ως κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο δε Amos, αρχικά γνωστός στην χώρα μας, καθώς θεωρήθηκε ο ιθύνων νους (*) του περιβόητου non paper της Ουάσιγκτον που “τορπίλλιζε” το project του East Med, για να αποδειχθεί στη συνέχεια (στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek) παρόντος του ισχυρού άνδρα της Chevron, Michael Wirth και του Bob Menendez διαπρύσιος υποστηρικτής του.
 Γιατί η αναφορά αυτή και μάλιστα στα συγκεκριμένα ονόματα; επειδή οι εξελίξεις (ξεκινώντας από φέτος) στον “ενεργειακό τομέα” είναι ραγδαίες, με την Αλεξανδρούπολη να διαδραματίζει κομβικό ρόλο.
  (*) τελικά, ως ιθύνων νους “δείχτηκε” η αναπληρώτρια Υπ.Εξ των ΗΠΑ, Naz Durakoglu- τουρκικής καταγωγής- με την συνδρομή της Ozge Guzelsu) μέλος του φιλοτουρκικού Atlantin Council (US).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here