Από insuranceworld.gr

Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει στις τάξεις των ανθρώπων της ασφαλιστικής αγοράς για βελτιώσεις που θα προκύψουν από πλευράς Υπουργείου στο Κλιματικό Νόμο, και ειδικότερα στη ρύθμιση που αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση κτιριών έναντι φυσικών καταστροφών.

Αυτή την εικόνα που μεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς, έχοντας βέβαια πάντα κατά νου ότι αρκετές φορές αρκετές φορές οι διάφορες δεσμεύσεις της Πολιτείας δεν πήραν “σάρκα και οστά”.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια κάποιες λεπτομέρειες δημιουργούν προσδοκίες πως μπορούν τελικά να υπάρξουν αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς:

-Από την μία πλευρά, υπήρξε δυναμική παρέμβαση από την ΕΑΕΕ και τους φορείς της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης προς την Πολιτεία αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα για αλλαγές στη σχετική διάταξη.

-Παράλληλα, οι αλλαγές που προτείνονται είναι κρίσιμες σε τεχνικό επίπεδο, γεγονός που θα κρίνουν ουσιαστικά την επιτυχία του εγχειρήματος της Πολιτεία.

Σύμφωνα με την ασφαλιστική αγορά, κρίνεται χρήσιμο να εξεταστεί η συνολική ρύθμιση του πλαισίου αντιμετώπισης και ανάληψης κινδύνων στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Ιδιαίτερα, σημαντικό στοιχείο είναι να συμπεριλαμβάνει η διάταξη πολλά περισσότερα ακίνητα (καθολικότητα) και όχι μόνο αυτά που βρίσκονται σε περιοχές ιδιαίτερης τρωτότητας και να αφορά παράλληλα και παλαιότερα κτίσματα και όχι τα νεόδμητα από το 2025

Επίσης, σημαντική κάλυψη που πρέπει να ενταχθεί είναι και η κάλυψη κινδύνου από το σεισμό.

Παράλληλα, κρίσιμο στοιχείο είναι η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου που θα ελέγχει πραγματικά ότι τα ακίνητα ασφαλίζονται και δεν θα μπορεί να διακόπτεται η ασφάλιση όταν π.χ ηλεκτροδοτηθεί το ακίνητο.

Τα στελέχη του κλάδου εξήγησαν τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, στις συναντήσεις που προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και όπως εκτιμάται θα υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις.

διαβάστε: Η ΕΑΕΕ στον Κ. Σκρέκα για την υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων: Προτάσεις για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο νόμος

επίσης: Κατοικία: Τα κίνητρα, τα «χαράτσια» και η υποχρεωτικότητα ασφάλισης

Φυσικές Καταστροφές: Υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κατοικιών ζητούν οι ασφαλιστές

Σημειώνεται ότι το κλιματικό Νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε διαβούλευση και ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή στο άρθρο 19 παράγρ. 1 και 2 για τη θέσπιση υποχρεωτικής ασφάλισης από το έτος 2025 σε νεόδμητες οικοδομές, συγκεκριμένα αναφέρει ότι:

«Άρθρο 19 Ασφάλιση κινδύνου από την κλιματική αλλαγή

1. Από το 2025, τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας υπό την έννοια της παρ. 2 ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

2. Ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται οι περιοχές, που βρίσκονται:

α) Σε ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας όπως αποτυπώνονται στους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας της περ. γ’ της παρ. 3 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία 31822/1542/Ε103/2010 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Προστασίας του Πολίτη (Β’ 1108) και εμπίπτουν στο σενάριο πλημμύρας υψηλής πιθανότητας,

β) πλησίον δασικών περιοχών που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι περιοχές αυτές καθορίζονται με απόφαση του οικείου Γενικού Διευθυντή Δασών, λαμβάνοντας υπόψη το είδος της δασικής βλάστησης, την πυκνότητά της, την απόσταση από τα κτίρια και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ