Της Κυρέλας Πέτρου

Πάνω που η διοίκηση της MIG ανακοίνωνε τα καλά νέα για την επιστροφή της Vivartia στην κερδοφορία για πρώτη φορά μετά το 2009, όπως και την συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανείων της -που βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής των επιμέρους τελικών δανειακών συμβάσεων-, ξεκίνησε ο διαμελισμός του ομίλου εις τα εξ ων συνετέθη.

Και αν η εξέλιξη αυτή για κάποιες θυγατρικές της MIG ήταν αναμενόμενη, η Vivartia θεωρούνταν και διαμηνύονταν ότι δεν θα ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι. Ωστόσο, από χθες η φημολογία για ενδεχόμενη πώληση της εταιρείας έχει φουντώσει. Τα σενάρια ενίσχυσε και η ανακοίνωση για τους αντικαταστάτες του μέχρι πρόσφατα διευθύνοντος συμβούλου της Δέλτα Τροφίμων και της Μπάρμπα Στάθης, Αντώνη Μαυριδόγλου.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της MIG, υπό τον Αθανάσιο Παπανικολάου, τοποθέτησε τον Βασίλη Γληνό διευθύνοντα σύμβουλο της Δέλτα, ο οποίος θα εκλεγεί και ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Δέλτα. Επιπλέον, ανακοίνωσε την ανάθεση των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Μπάρμπα Στάθη στον κ. Νικήτα Ποθουλάκη, διαχωρίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις δύο δραστηριότητες.

Όπως αναφέρει παλαιό στέλεχος της αγοράς, η τοποθέτηση αυτή θυμίζει «υπηρεσιακή κυβέρνηση», που θα πραγματοποιήσει τη μετάβαση στο επόμενο καθεστώς, το οποίο δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει το «σπάσιμο» της Vivartia, παρά τα όσα διαμηνύονται για το αντίθετο.

Κατά καιρούς πολλά έχουν γραφτεί για ενδιαφερόμενους αγοραστές, με την φημολογία να είναι έντονη και κατά την περίοδο διοίκησης του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Από τους εμφανιζόμενους ως ενδιαφερόμενους επενδυτές, σχεδόν κανένας δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ολόκληρη την Vivartia. Κάποιοι έχουν πραγματοποιήσει συζητήσεις μόνο για τη Δέλτα, άλλοι για τον Μπάρμπα Στάθη και άλλοι για τις αλυσίδες εστίασης.

Ενδιαφέρον για τη Δέλτα έχουν εκδηλώσει οι αδελφοί Σαράντη, ιδιοκτήτες της Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Τυράς, Όλυμπος Ροδόπη). Ο ένας από τους Τσέχους που συμμετέχει στην επένδυση του ΟΠΑΠ φημολογείται πως έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει τη Vivartia. Ένα αγγλικό fund λέγεται ότι έχει εκδηλώσει ενδιαφλερον για τον Μπάρμπα Στάθη, ενώ μια εισηγμένη πολωνική εταιρεία έχει ενδιαφερθεί για τον κλάδο εστίασης.

Στην περίπτωση μεταβίβασης της εταιρείας, εκτιμάται ότι δεν θα μείνει αδιάφορος ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, καθώς η τελευταία αποτέλεσε μέρος της Vivartia την πενταετία 2006 -2010.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου Vivartia για το 2017 διαμορφώθηκαν στα 565,2 εκατ. ευρώ έναντι 572 εκατ. ευρώ το 2016, με το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων να προέρχεται από τα γαλακτοκομικά. Τα ενοποιημένα EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκαν σε κέρδη 56,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 22%, έναντι κερδών 46,2 εκατ. ευρώ το 2016. Αυτή τη στιγμή όλος ο όμιλος απασχολεί 5.500 εργαζομένους, έχοντας την ευθύνη για μερικά από τα πιο γνωστά εμπορικά σήματα της χώρας, όπως τα Δέλτα, Goody’s, Everest, Flocafe, Papagalino, La Pasteria, Olympic Catering, Μπάρμπα Στάθης, Βίγλα κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τα νέα διευθυντικά στελέχη της Vivartia, αναφέρεται ότι ο κ. Γληνός, διετέλεσε για εννιά χρόνια Country Director της Tasty Foods στην Ελλάδα και την Κύπρο και στη συνέχεια για μια πενταετία CEO της Pepsico στις χώρες των Βαλκανίων.

Ο κ. Ποθουλάκης διετέλεσε Οικονομικός Διευθυντής και Αν. Διευθύνων Σύμβουλος στον όμιλο Σφακιανάκη, ενώ από το 2011 ήταν Group CFO του ομίλου Vivartia. Επίσης, την τελευταία διετία διετέλεσε γενικός διευθυντής στη γαλακτοβιομηχανία Μεβγάλ, εκπροσωπώντας τη συμμετοχή της Δέλτα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here