Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι το 2018 θα αποδειχθεί ότι ήταν ακόμη μία χρονιά με πλεόνασμα ρεκόρ, ωστόσο οι οικονομολόγοι αμφισβητούν τα οφέλη αυτής της υπέρμετρης δημοσιονομικής πειθαρχίας, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Σύμφωνα με τα στοιχεία 11μήνου, το 2018 η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά πολύ περισσότερο απ’ ότι είχε προβλεφθεί προηγουμένως. Όπως είπε το Δεκέμβριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε Αμερικανούς επενδυτές “τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι όταν η κυβέρνηση θέτει συγκεκριμένους στόχους μπορεί με ευκολία να τους πετύχει” ωστόσο τόνισε ότι “δεν είναι η καλύτερη στρατηγική να υπερ-αποδίδουμε κάθε χρόνο. Κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές συνέπειες για την οικονομία”.
Πάντως οικονομολόγοι θεωρούν ότι τα εξαιρετικά υψηλά πλεονάσματα του 2017 και του 2018 έχουν ήδη “ψαλιδίσει” τη δυνητική ανάπτυξη. Μεγάλο μέρος της υπερ-απόδοσης έχει προκύψει από βαθιές περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα αποτελούσαν κρίσιμη κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη.
“Οι περικοπές σημαίνουν ότι ο περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος της Ελλάδας χαραμίζεται για χάρη βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων εις βάρος της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και ευημερίας” αναφέρει η Μιράντα Ξαφά, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ και senior scholar του Centre for International Governance Innovation. “Οι παροχές σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα δεν πρέπει να υποκαταστήσουν τις επενδύσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες υγείας που δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας”.
Η συμπίεση των επενδύσεων για την εστίαση σε κοινωνικά μέτρα “θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη” δηλώνει από την πλευρά του ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. “Τα περυσινά στοιχεία το καθιστούν αυτό πολύ σαφές”.