Στο έργο FSRU της Αλεξανδρούπολης και το σημαντικό ρόλο που θα παίξει στην ενεργειακή σκακιέρα αναφέρθηκαν Τζέφρι Πάιατ και Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε χθες με τον πρέσβη των ΗΠΑ, κ. Τζέφρι Πάιατ και συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ελληνοαμερικανικές ενεργειακές σχέσεις αλλά και τις ενεργειακές εξελίξεις στη χώρα μας.

Ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του έργου FSRU της Αλεξανδρούπολης, ένα έργο που αναμένεται να αποτελέσει τη στρατηγική πύλη μελλοντικής διείσδυσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, ενθαρρύνοντας τον ανταγωνισμό στις αγορές φυσικού αερίου και μειώνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ευρεία συμμετοχή στο market test, επισημαίνοντας πως το έργο αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ένας έργο κομβικής σημασίας

Η GASTRADE αποτελεί την εταιρεία ανάπτυξης και υλοποίησης του υπεράκτιου τερματικού σταθμού παραλαβής και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, της κομβικής σημασίας επένδυση για την Ελλάδα.

Το έργο της GASTRADE αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την ίδρυση ενός hub φυσικού αερίου στην περιοχή αφού έρχεται να συμπληρώσει το παζλ του κάθετου διαδρόμου ως η υποδομή που θα γεμίσει με αέριο από πολλές και διαφορετικές πηγές τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, την υπόγεια αποθήκη της Καβάλας και το εθνικό σύστημα μεταφοράς εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη ροή ενέργειας για την ελληνική και περιφερειακή αγορά.

Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε τον αμερικανό πρέσβη για την πρόοδο του αγωγού φυσικού αερίου IGB, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι ασχολείται προσωπικά με την εποπτεία του έργου, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο αγωγός θα παραδοθεί εγκαίρως και εντός χρονοδιαγράμματος. Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, οι δύο άνδρες συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τις ΗΠΑ, 3+1, στο πλαίσιο και της πρόσφατης έγκρισης του East Med Act από τις ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ