Στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του Σαββάτου, η Τράπεζα Πειραιώς σχεδίασε τις επόμενες κινήσεις της, μετά την απόφαση του SSM που απορρίπτει το αίτημά της να πληρώσει με μετρητά, τα 165 εκατ. Ευρώ της δόσης των μετατρέψιμων σε μετοχές ομολόγων CoCos (Contingent Convertible Bonds) του Δεκεμβρίου.

Οι επίσημες ανακοινώσεις του νέου σχεδίου θα γίνουν στις 23 Νοεμβρίου ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου.

  • Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Φρανκφούρτης, συστήνει στη διοίκηση της Τρ. Πειραιώς, να μην καταβάλει τη δόση των 165 εκατ. Ευρώ, γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ έχει απαγορεύσει -λόγω έκτακτων συνθηκών CoViD- σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες  την πληρωμή μερισμάτων στους μετόχους καθώς και τις επαναγορές μετοχών.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός συστήνει στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να χρησιμοποιήσει 165 εκατ. Ευρώ των CoCos για την εξυγίανση του ισολογισμού της και την μείωση των “κόκκινων δανείων” και ανοιγμάτων.

  • Η μη καταβολή της δόσης των 165 εκατ. Ευρώ, στις 2 Δεκεμβρίου, συνεπάγεται την πλήρη μετατροπή του μετατρέψιμου ομολόγου (Contingent Convertible Bond) ύψους 2 δισ. ευρώ, σε 394,4 εκατομμύρια κοινές μετοχές οι οποίες μεταβιβάζονται αυτομάτως στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
  • Κατά συνέπεια, το Ελληνικό Δημόσιο -μέσω του ΤΧΣ- αποκτά τον έλεγχο του 61,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς από 26,4% σήμερα. 
  • Η μετατροπή θα λειτουργήσει σαν ένα είδος αύξησης κεφαλαίων δηλαδή δεν θα μειώσει την αξία της μετοχής της Τρ. Πειραιώς στο χρηματιστήριο (σήμερα 0,705 €/μτχ)

Η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς θα αξιοποιήσει τα 165 εκατ. Ευρώ -αμέσως- για να διαγράψει -σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις τιτλοποίησης– από τον ισολογισμό της, περίπου 1 δισ Ευρώ ληξιπρόθεσμων δανείων και ανοιγμάτων NPEs τα οποία έτσι κι αλλιώς έχει μεταφέρει στην INTRUM προς διαχείριση και ανάκτηση.

  • Ταυτόχρονα θα ανακοινωθεί και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών ώστε μέσα στο 2021, η Τράπεζα Πειραιώς να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα, με την πώληση των μετοχών που στο μεταξύ θα έχουν περάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Το νέο επικαιροποιημένο business plan που θα ανακοινώσει στις 23 Νοεμβρίου, η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα , στο τρίτο τρίμηνο του έτους, μειώθηκαν σε 22 δισ. ευρώ από 23,3 δισ € στο τέλος του β΄ τριμήνου 2020.

Με τις δύο τιτλοποιήσεις (Phoenix και Vega), ύψους 7 δισ €  που ολοκληρώνονται στο επόμενο τρίμηνο, το απόθεμα ληξιπρόθεσμων δανείων και ανοιγμάτων της Τράπεζα Πειραιώς, θα μειωθεί σε 15 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η αλλαγή στις μετοχικές ισορροπίες της Τρ. Πειραιώς δεν θα οδηγήσουν σε αλλαγή της διοίκησης και των ισορροπιών στο Διοικητικό Συμβούλιο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here