Το αντι-συστημικό κίνημα των Πέντε Αστέρων και ο σκληροπυρηνικός κεντροδεξιός συνασπισμός της Λίγκας συγκέντρωσαν κοντά στο 50% των ψήφων.
Χωρίς ξεκάθαρη νίκη, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα φαίνεται αδιαμφισβήτητη καθώς τα κόμματα επιδιώκουν να σχηματίσουν έναν βιώσιμο συνασπισμό. Επιπλέον, η Ιταλία πρέπει να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα, δεδομένου του υψηλού δείκτη του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.
Μολονότι τα παραπάνω χρωματίζουν αρνητικά το κλίμα που διαμορφώνεται, η UBS, ωστόσο, τονίζει ότι οι πολιτικές δυσκολίες της Ιταλίας είναι απίθανο να “μολύνουν” την οικονομία ή τις αγορές της ευρωζώνης, και οι λόγοι είναι οι εξής:
Τόσο το κίνημα των Πέντε Αστέρων όσο και η Λίγκα έχουν μειώσει τους τόνους τους σε σχέση με την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η έξοδος θα απαιτούσε συνταγματική αλλαγή, κάτι που απαιτεί ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έτσι, η πίεση για την αποχώρηση της Ιταλίας από το ευρώ παραμένει μικρή.
Η μεγαλύτερη αστάθεια στην Ιταλία εξισορροπείται από το τέλος της αβεβαιότητας και των μακρόχρονων συνομιλιών συνασπισμού της Γερμανίας.
Επίσης, σύμφωνα με την UBS, οι αγορές έχουν αντιδράσει ήρεμα. Τα spreads των ιταλικών μεταξύ 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών, τα οποία εν μέρει αποτελούν μέτρο του πολιτικού κινδύνου, διευρύνθηκαν κατά μόλις έξι μονάδες βάσης και παραμένουν 20 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα τέλη του περασμένου έτους. Τα spreads της υπόλοιπης περιφέρειας μειώθηκαν.
Ο πολιτικός κίνδυνος παγκοσμίως δεν έχει εξαφανιστεί και το κλειδί για τις αγορές είναι η αύξηση των εμπορικών εντάσεων που προκάλεσε η απόφαση του Donald Trump να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Ωστόσο οι φόβοι της αγοράς φαίνεται να έχουν υποχωρήσει.
Έτσι, όπως καταλήγει η UBS, οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν σε risk-on στρατηγική και συστήνει overweight θέσεις στις παγκόσμιες μετοχές και προτιμά τις μετοχές της ευρωζώνης έναντι των μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου από την περιοχή της Ευρώπης.