Έρχονται νέα μεγάλα deals στη ναυτιλία τον τουρισμό; Η ναυτιλία ειδικά αλλά και ο τουρισμός επίσης, ελκύουν τον εταίρο και επικεφαλής του CVC στην Ελλάδα Άλεξ Φωτακίδη και το αποκάλυψε. Εντόπισε τη ναυτιλία και τη φιλοξενία ως τους κλάδους με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους οποίους η CVC δεν έχει παρουσία.

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό είπε», μιλώντας από το βήμα του Economist, για «τη ναυτιλιακή κοινότητα που έχει η Ελλάδα- ο αριθμός των πλοίων που έχουν ή διοικούν οι ελληνικές εταιρίες είναι απίστευτος. Για μία χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων να έχει το 33% του παγκόσμιου στόλου των δεξαμενοπλοίων για παράδειγμα, είναι κάτι μοναδικό. Δυστυχώς οι θεσμικοί επενδυτές δεν βρήκαμε τον τρόπο να δημιουργήσουμε και να προσθέσουμε αξία σε αυτό το χώρο».

Συνεχίζοντας ανέφερε τη σχέση της ναυτιλίας με τις υποδομές και την ενέργεια και μάλιστα σε καιρούς με γεωπολιτικούς κινδύνους. «Επειδή μιλήσαμε για γεωπολιτικά ρίσκα, έχει γίνει αντιληπτή η διασύνδεση της ναυτιλίας με τις υποδομές και την ενέργεια. Νομίζω ότι η ναυτιλία έχει να επιτελέσει κρίσιμο ρόλο και δεδομένης και της μοναδικής θέσης της χώρας μας, θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες».

Ο κ. Φωτακίδης αναμένει φέτος άλλα 4-5 μεγάλα deals στην Ελλάδα ως συνέχεια της εξαγοράς της Viva από τη JP Morgan στην αρχή της χρονιάς, μεταξύ των οποίων και στους «αυτοκινητοδρόμους», όπως είπε χαρακτηριστικά, (όπου τρέχει ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό).

Στο μεταξύ η CVC προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες δρομολογημένα deals όπως είναι η option που διαθέτει για την πλήρη εξαγοράς της Δωδώνη στην οποία ήδη κατέχει το 70% με δικαίωμα να αποκτήσει το υπόλοιπο ποσοστό σε διάστημα 18-36 μηνών, καθώς και η αναδιάρθρωση της Vivartia που μετά τον χωρισμό της σε τρεις ομίλους του κλάδου, κάποιοι εξ αυτών ενδέχεται να εισαχθούν στο ΧΑ. Οι ίδιες πηγές αναμένουν να κλείσει νέο deal στον κλάδο υγείας στην Κύπρο.

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here