γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς
Τις τελευταίες ημέρες σχεδόν τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το ζήτημα του κορονοϊού. Κάτι που είναι απολύτως λογικό, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι μεγάλες.
Όμως, υπάρχουν και άλλες εξελίξεις που αξίζουν της προσοχής μας. Όπως είναι, για παράδειγμα, αυτές που αφορούν το σίριαλ της Forthnet με την απόσυρση της Alter Ego και την επίσημη εμφάνιση του βρετανικού fund Duet. Και το σίριαλ συνεχίζεται.
Η Forthnet θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το θέμα τηλεοπτικής σειράς. Οι αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της είναι τόσες πολλές τα τελευταία 25 χρόνια συν αυτές που προτάθηκαν αλλά δεν έγιναν ώστε ένας καλός σεναριογράφος να μην είχε πρόβλημα να γράψει 25-30 επεισόδια. Και να έχει και επιπλέον υλικό.
Η ιστορία της Forthnet έχει τα πάντα:
- μετόχους από την Ελλάδα, την Ευρώπη ακόμη και τον μακρινό Καναδά,
- πιστώτριες τράπεζες, στελέχη των οποίων κατηγορούνται ότι δεν αφήνουν την εταιρεία να «αναπνεύσει»,
- απειλές κατά δημοσιογράφων,
- τηλεοπτικές παραγωγές,
- φήμες για εξαγορές και συγχωνεύσεις
και πολλά ακόμη.
Το θέμα είναι πάντως τι γίνεται από εδώ και πέρα δεδομένου ότι μιλάμε για μία εταιρεία που απασχολεί 400 εργαζόμενους και τα έσοδα της την κατατάσσουν μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και όχι μόνο. Συν ότι έχει μία από τις δύο μεγαλύτερες υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.
Η επόμενη μέρα δεν είναι κάτι εύκολο να το προβλέψεις.
- Το ένα σενάριο μπορεί να είναι η αποδοχή της πρότασης της Duet.
- Ένα άλλο, η «επιστροφή» της Alter Ego.
- Και ένα τρίτο, να βρουν κάποιον άλλο υποψήφιο ενδιαφερόμενο οι πιστώτριες τράπεζες.
Το θέμα είναι πως ότι και αν γίνει θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος. Θα χρειαστούν μήνες για να κλείσει οποιοδήποτε συμφωνία και το κυριότερο να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.
Τι θα γίνει μέχρι τότε;
Γιατί οι πληροφορίες λένε ότι η πλευρά της Alter Ego ζητούσε σε αυτό το μεσοδιάστημα να υπήρχε η εξασφάλιση ότι δεν θα υπήρχε κάποια δέσμευση λογαριασμών από τις τράπεζες, κάτι που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην εταιρεία.
Γιατί πολύ απλά μετά την έγκριση της όποιας συμφωνίας, όποιος και αν είναι ο επόμενος βασικός μέτοχος θα κληθεί να προχωρήσει σε μία σημαντική κεφαλαιουχική «ένεση». Και αυτό θα είναι η πραγματική πρόκληση σε μία αγορά που είναι άκρως ανταγωνιστική…