Όταν η εξαιρετικά πλούσιοι άνθρωποι αυτού του κόσμου αναζητούν φορολογικούς παραδείσους για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, συνήθως επιλέγουν συγκεκριμένους προορισμούς εκτός συνόρων.

Όταν επιλέγουν να τοποθετήσουν χρήματα σε υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς, δύο είναι τα βασικά κριτήρια που αναζητουν: απόρρητο και προσβασιμότητα. Με βάση τις αναφορές της ποπ κουλτούρας και των μέσων ενημέρωσης, ίσως φανταστείτε μια μυστική τράπεζα στην Ελβετία ή ένα μικρό νησιωτικό έθνος στην Καραϊβική.

Και παρόλο που υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτήν τη λογική, η πραγματικότητα είναι ότι οι μεγαλύτεροι φορολογικοί παράδεισοι του κόσμου απλώνονται σε όλο τον κόσμο και όχι σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Μερικά από αυτά είναι μικρά έθνη όπως αναμενόταν, αλλά κάποια είναι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, κάτι που μπορεί να προκαλούν έκπληξη.

Εδώ είναι οι 20 κορυφαίοι φορολογικοί παράδεισοι στον κόσμο, όπως κατατάσσονται στον Δείκτη Χρηματοοικονομικού Απόρρητου 2020 (FSI) από την Αγγλική ΜΚΟ Tax Justice Network. (πατήστε πάνω στον χάρτη)

 

“Ζυγίζοντας” την ικανότητα μιας χώρας να κρύβει χρήματα από το σχετικό μερίδιο των υπεράκτιων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, βλέπουμε τους φορολογικούς παραδείσους με τη μεγαλύτερη επίδραση στην παγκόσμια οικονομία.

 

Με πληροφορίες από το Visual Capitalist

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here