Η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης αναμένεται να συμπεριληφθεί στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα κατατεθεί στη Βουλή με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η μείωση θα διαμορφώνεται στο 50% για το 2020 και με στόχο την πλήρη κατάργηση τους το 2021.

Τέσσερις δεκαετίες μετά την θέσπιση τους, το νέο Υπ. Οικονομικών σχεδιάζει την αντικατάσταση τους με ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογούμενων οι οποίοι ενώ διαθέτουν μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία και διάγουν πολυτελή βίο εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα φτώχειας.

«Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν» υπογράμμισε προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μειώνει παράλληλα τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσει κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τα τεκμήρια διαβίωσης θα αντικατασταθούν με ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογούμενων οι οποίοι ενώ διαθέτουν μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία και διάγουν πολυτελή βίο εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα φτώχειας.

Το σύστημα αυτό θα στηρίζεται στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και την υποχρεωτική τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις.

Τι αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης για τους φορολογούμενους

-Τα αυτοκίνητα: Το τεκμήριο διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε.

-Ακίνητο/κατοικία:  Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

-Σκάφη αναψυχής: Με βάση τα μέτρα υπολογίζεται το τεκμήριο

-Πισίνες: Με βάση την συνολική επιφάνεια, διαφέρει αν είναι εξωτερική ή εσωτερική

-Δαπάνες για ιδιωτική εκπαίδευση

-Δαπάνες για προσωπικούς οδηγούς, οικιακές βοηθούς

-Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here