Της Ελενας Ερμείδου
Απωθούν οι φόροι ασφαλίστρων στην Ελλάδα. Οι φόροι στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους στην Νότια Ευρώπη αναχαιτίζοντας την δυναμική ανάπτυξης που υπάρχει στην αγορά σε συνδυασμό με την χαμηλή ρευστότητα που διαθέτουν οι καταναλωτές αλλά και την έλλειψη ανταποδοτικότητας.
Κάποιες διαφορές προς τα άνω παρατηρούνται σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ στην Γερμανία αλλά και πάλι αντισταθμίζονται από εξαιρέσεις στην Ασθένεια και την Ζωή.
Η Ελλάδα σε σχέση με την Γερμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία επιβάλλει φόρο 4% στα συμβόλαια ζωής διάρκειας μικρότερης των 10 ετών. Οι προαναφερόμενες χώρες εξαιρούνται από το φόρο ασφαλίστρων σε συμβόλαια ζωής ανεξαρτήτου διάρκειας.
Στην Γενική Αστική Ευθύνη και στην Αστική Ευθύνη Οχημάτων επιβάλλει φόρο 15%, ενώ αντίστοιχα στην Γενική Αστική Ευθύνη, οι Ισπανία και Πορτογαλία έχουν φόρο ασφαλίστρων 6 και 9% αντίστοιχα. Υψηλότερο φόρο ασφαλίστρων για τον κλάδο πληρώνουν οι Ιταλία και Γερμανία με 21,25% και 19% αντίστοιχα. Στην ευθύνη οχημάτων στα ίδια επίπεδα με την Γενικής Αστική Ευθύνη οι Ισπανία και Πορτογαλία, διαφέρει η Ιταλία με φόρο ασφαλίστρων 12,5% και Γερμανία με 19%.
Στα ατυχήματα και την ασθένεια προηγείται των υψηλών φόρων στην Νότια Ευρώπη η Ελλάδα με 15%. Εξαιρετικά χαμηλό φόρο επιβάλλει η Ιταλία στην Ασθένεια και τα Ατυχήματα μόλις 2,5%. Για την Ισπανία η ασθένεια εξαιρείται ενώ στα ατυχήματα η φόρος που επιβάλλεται είναι 6%. Στην Πορτογαλία ο φόρος για Ασθένεια και Ατυχήματα είναι 5%. Στην Γερμανία ενώ τα ατυχήματα φορολογούνται με 19%, η ασθένεια εξαιρείται.
Πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά φόρων στην Πυρκαγιά. Την πρωτιά την έχει η Γερμανία με 22% ακολουθεί η Ιταλία με 21,25% και η Ελλάδα με 20%. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά η Πορτογαλία με 9% και η Ισπανία με 6%.