Ανακοινώσεις για σημαντική οικονομική στήριξη του κλάδου της Εστίασης -με κεντρικό μοχλό χρήματα του ΕΣΠΑ- θα κάνει αύριο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

  • Στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν -επιπλέον κίνητρα- για την αγορά μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, μέσα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ενίσχυση θα αντιστοιχεί περίπου στο 30% του τζίρου τους και θα επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις εστίασης που επλήγησαν από την πανδημία.

  • Η ενίσχυση αυτή θα είναι στο σύνολο της μη επιστρεπτέα και θα χορηγηθεί στις πληγείσες επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να επανεκκινήσουν όποτε αποφασισθεί η άρση της αναστολής λειτουργίας του κλάδου.

Ο κλάδος της εστίασης συμπληρώνει ήδη 5 συνεχείς μήνες που είναι κλειστός, και μάλιστα σε όλη τη χώρα. Θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνει σε αναστολή λειτουργίας τουλάχιστον έως τα μέσα Απριλίου.

  • Περίοδος αναφοράς για τον καθορισμό του ποσού της ενίσχυσης που θα λάβει κάθε επιχείρηση σχεδιάζεται να είναι ο τζίρος που κατέγραψε η επιχείρηση κατά την προηγούμενη χρονιά (2019).

Οι επιχειρήσεις εστίασης που ξεκίνησαν να λειτουργούν εντός του 2020 αναμένεται να ληφθεί υπόψη ο τζίρος που είχαν σε ένα μήνα κανονικής λειτουργίας. Βεβαίως, μετά τον Μάιο του 2020 η εστίαση λειτουργούσε με περιοριστικά μέτρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον προσδιορισμό του ύψους της οικονομικής ενίσχυσης είναι το ποια χρονιά θα εκληφθεί ως περίοδος αναφοράς για τις επιχειρήσεις που είχαν συσταθεί προ του 2020.

  • Ο μεγάλος βαθμός φοροδιαφυγής που δυστυχώς υπάρχει στον κλάδο έχει ως συνέπεια, το 2019 κάποιες επιχειρήσεις να εμφανίζονται με λιγότερα έσοδα από αυτά του 2020!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here