Κάθε διαθέσιμο μέσο χρησιμοποιεί πλέον η εφορία προκειμένου να αποκαλύψει χώρους φοροδιαφυγής. «Οι κριτικές πελατών σε ιστοσελίδα για διοργάνωση γάμων οδήγησαν τον έλεγχο στη διαπίστωση μη έκδοσης αποδείξεων». Αυτό αναφέρει απόφαση της Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) στην οποία επισημαίνεται ότι επιβλήθηκε ειδική χρηματική κύρωση αντί αναστολής λειτουργίας.

Τόσο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όσο και η ΑΑΔΕ κάνουν χρήση νέων μεθόδων για να πιάσουν στα «επ’ αυτοφόρω» φοροφυγάδες. Όπως το τελευταίο παράδειγμα που οι ελεγκτές έκαναν χρήση  θετικών σχολίων από πελάτες και τα αντίστοιχα likes, οδηγούμενοι στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Φωτογραφίες, σχόλια, αναρτήσεις για συναλλαγές χωρίς απόδειξη είναι αυτές που αξιοποιούνται σε τέτοιους ελέγχους, με αποτέλεσμα οι ελεγκτικές υπηρεσίες να διευρύνουν τις λίστες τους. Χώροι δεξιώσεων για γάμους και βαφτίσια, κτήματα για κοινωνικές εκδηλώσεις με εκατοντάδες καλεσμένους, αίθουσες για επαγγελματικούς σκοπούς, έχουν μπει προ πολλού στο «μάτι» των ελεγκτικών Αρχών, ενώ πέρα από τη διαπίστωση της παράβασης της μη έκδοσης αποδείξεων, έχει μεγάλο ενδιαφέρον η εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών, με τις οποίες υπολογίζεται ο αδήλωτος τζίρος και οι αναλογούντες φόροι.

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν και οι προμηθευτές τροφίμων και ποτών, ακόμα και οι φωτογράφοι που συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις. Σε πρόσφατους ελέγχους, εφοριακοί επισκέφτηκαν ιστοσελίδες και social media, όπου φωτογράφοι διαφήμιζαν τη δουλειά τους και στη συνέχεια έκαναν διασταυρώσεις πελατολογίων με τα δηλωμένα έσοδα, κάτι που απέδωσε.

Το βασικό στοιχείο που χρειάζεται να διαθέτει η ΑΑΔΕ είναι ο χρόνος και ο τόπος των εκδηλώσεων, στοιχεία τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποκαλύπτονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι δημοσιοποιούν κάθε λεπτομέρεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων βρίσκονται αυτή την περίοδο και οι αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα, και άλλες πλατφόρμες συναλλαγών.

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ διενεργούνται στοχευμένα, έπειτα από συλλογή πληροφοριών που πραγματοποιείται μέσω ερευνών στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο google, ενώ κατόπιν διασταύρωσης με άλλες πληροφορίες που βρίσκονται ήδη στη διάθεση των φορολογικών αρχών ή προέρχονται από καταγγελίες καταναλωτών.

Το διαδίκτυο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής Είναι ενδεικτικό ότι το περασμένο διάστημα μέσω σαρωτικών διασταυρώσεων και ελέγχων, η Ανεξάρτητη Αρχή εντόπισε ιστοσελίδα με χαρακτηριστικά πλατφόρμας διαμοιρασμού, με τη φοροδιαφυγή να αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ