Την αποβολή από την θέση της Πολιτικής Αγωγής τόσο της εταιρείας Folli Follie όσο και άλλων εταιριών και φορέων που διεκδίκησαν την παράστασή τους στην δίκη για τους παραποιημένους ισολογισμούς που εμφάνιζε επί σειρά ο Όμιλος, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά από πολυήμερη συζήτηση των αιτημάτων που υποβλήθηκαν με την έναρξη της δίκης στις 10 Ιανουαρίου.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση που υπέβαλε η υπεράσπιση τόσο της οικογένειας Κουτσολιούτσου όσο και των υπολοίπων 10 κατηγορουμένων για να μην παρασταθεί στο δικαστήριο η άλλοτε κραταιά εταιρία κοσμημάτων που υπό την προσωρινή της διοίκηση διεκδικούσε την καταδίκη του ιδρυτή του Ομίλου και των συγκατηγορουμένων του. Μάλιστα η εταιρία με την παράσταση Πολιτικής Αγωγής είχε δηλώσει και την πρόθεσή της να διεκδικήσει απόφαση αποδέσμευσης ακινήτων του ομίλου ώστε να υλοποιήσει συμφωνία με ομολογιούχους και δανειστές.

Οι δικαστές με σκεπτικό, που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, δεν δέχθηκαν την παρουσία της Folli Follie, αποδεχόμενοι την ένσταση της πλευράς των κατηγορουμένων η οποία επιχειρηματολόγησε με βασικό σκεπτικό ότι η εταιρεία που διεκδικεί τώρα παρουσία ως ζημιωθείσα, δεν έχει υποστεί καμία ζημία από την υπόθεση των πλασματικών οικονομικών στοιχείων αλλά αντίθετα βγήκε κερδισμένη από την επί σειρά ετών παράνομη πρακτική της.

Πλην της Folli Follie, εκτός από τα έδρανα της Πολιτικής Αγωγής μένουν, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου και η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, ο Όμιλος Fosun, μικρομέτοχοι αλλά και κάποιες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων.

Ως Πολιτική Αγωγή (προς υποστήριξη της κατηγορίας) τελικά θα παραμείνουν στη δίκη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank, ο ΕΦΚΑ, ο ΕΟΠΠΥ, η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ το αποκαλούμενο υπερταμείο, αλλά και κάποιοι επενδυτές.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την υπεράσπιση των 10 κατηγορουμένων, παράσταση Πολιτικής Αγωγής έπρεπε να δηλώσουν μόνο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα Alpha.

Η άποψη του εισαγγελέα επί των ενστάσεων που υπέβαλαν οι κατηγορούμενοι ήταν ότι θα πρέπει να παρασταθούν στη δίκη όλοι όσοι δήλωσαν παράσταση Πολιτικής Αγωγής, συμπεριλαμβανομένης και της FF, πλην του Ομίλου Fosun.

Η δίκη διεξάγεται υπό το ασφυκτικό όριο της επερχόμενης συμπλήρωσης των ορίου των 18 μηνών προσωρινής κράτησης για τους δύο βασικούς κατηγορούμενους, πατέρα και υιό Κοτσολιούτσο, το οποίο συμπληρώνεται τον Μάρτιο.

Οι κατηγορούμενοι, κυρίως στελέχη της εταιρίας, είναι αντιμέτωποι με σειρά κακουργημάτων που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, οι πράξεις της οποίας, σύμφωνα με όσα καταλογίζονται στην ογκώδη δικογραφία, προκάλεσαν ζημιά που υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ.