Με την υπογραφή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank Φωκ. Καραβία, εγκαινιάζεται σήμερα η διαδικασία των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων με κρατική εγγύηση μέσω του σχήματος «Ηρακλής».  Το πρώτο αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών υποβάλλεται σήμερα για το χαρτοφυλάκιο Cairo της Eurobank που περιλαμβάνει χιλιάδες δάνεια καταναλωτικά και επιχειρηματικά συνολικού ύψους 7,4 δισ. ευρώ. Οι κρατικές εγγυήσεις για τη συμμετοχή της Eurobank στο σχέδιο “Ηρακλής” εκτιμάται ότι συνολικά θα φτάσουν τα 2,4 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το τμήμα των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης (senior notes) για το οποίο η τράπεζα θα αιτηθεί την κρατική εγγύηση του «Ηρακλή» θα διαμορφωθεί μάλλον στα 2,4 δισ. ευρώ

  • To επόμενο κρίσιμο ραντεβού για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι η 4η Μαρτίου. Μία μέρα πριν το 5o Delphi Economic Forum θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ (SSM) Andrea Εnria , με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και των ελληνικών τραπεζών για μία συνολική επανεξέταση του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
  • Mε βάση τους ισολογισμούς των τραπεζών, τον Σεπτέμβριο 2019, το ύψος των «κόκκινων» δανείων ανέρχονταν σε 71,2 δισ. ευρώ. Μέσω της εφαρμογής του «Ηρακλή», επιδιώκεται η μείωσή τους κατά 30 δισ. ευρώ.

Στις συζητήσεις με τους “θεσμούς”, κεντρική θέση έχει το μέλλον της προστασίας πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μία αλματώδη αύξηση στους πλειστηριασμούς, την ώρα που οι θεσμοί πιέζουν να περιοριστεί δραματικά το πλαίσιο προστασίας. Από 1ης Μαΐου εξάλλου θα έχουμε και την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα. Αυτό θα είναι και ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, το οποίο και θα μετρήσει σοβαρά στο κρίσιμο Eurogroup του Ιουνίου. Σε αυτό η Αθήνα περιμένει απαντήσεις στα βασικά αιτήματά της προς τους πιστωτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here