…Σε συγχρονισμό με την Ευρώπη, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται προς την κατεύθυνση δημιουργίας αγοράς εταιρειών που εστιάζουν στην “πράσινη ενέργεια”, την “εταιρική διακυβέρνηση” και την “κοινωνικότητα”.

Ειδικότερα στη λογική της ευρωπαϊκής πολιτικής για ενεργότερη στροφή στην “φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια” εντάσσονται χρηματοδοτικά προγράμματα, που μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα για την Πράσινη Ενέργεια φθάνουν τα 7 τρισ σε ορίζοντα 2050, όταν η παραγωγή προορίζεται να έχει απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα.

Ανάλογες δράσεις και πρόνοιες προγραμματίζονται στην χώρα μας, με την συνδρομή τόσο της Επιτροπής Πισσαρίδη όσο της πρωτοβουλίας για την αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Ζαββό.

Ηδη, στην διεθνή αγορά η Goldman Sachs έχει δημιουργήσει ένα “χαρτοφυλάκιο εταιρειών” τις οποίες συστήνει στους πελάτες της. Η ιταλική Enel, η γερμανική RWE, η δανέζικη Orsted, η πορτογαλική EDP Renovaveis, η ισπανική Iberdrola, η αγγλική SSE και τελευταία μία δεύτερη ισπανική η Solaria Energia y Medio Ambiente είναι οι hot επιλογές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

   Στην “πράσινη ενέργεια”, τις “ΑΠΕ” στρέφονται, ήδη, και ελληνικές εταιρείες (Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ με αφορμή την απολιγνιτοποίηση) αλλά και μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Επιδίωξη των χρηματιστηριακών αρχών, σύμφωνα με τον Νίκο Πορφύρη (Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργίας και Ανάπτυξης Αγορών του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών)η διαμόρφωση ενός κλάδου ανάλογου προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα του green energy, ικανού να προσελκύσει από την εισαγωγή εταιρειών στο ΧΑΑ, την έκδοση “πράσινων ομολόγων” (αντίστοιχου της Τέρνα Ενεργειακής) μέχρι την δημιουργία μίας αγοράς που θα απευθύνεται προς αυτής της επενδυτικής λογικής funds.

Προφανώς για την δημιουργία μίας τέτοιας αγοράς θα πρέπει να θεσπιστούν τα ανάλογα φορολογικά κίνητρα, να διαμορφωθεί πλαίσιο πιστοποίησης και η ανάλογη χρηματιστηριακή υποδομή.

Εάν “τρέξουν” αυτά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό- καθώς υπάρχει χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες/Φρανκφούρτη και πολιτική βούληση- ένας νέος δείκτης “Εταιρειών Πράσινης Ενέργειας” θα μπορούσε να “αποτυπώνει” ακριβώς αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 19/01/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here