H Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr διοργανώνουν το 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, το οποίο διεξάγεται την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου η κα Flavia Micilotta, Sustainable Finance Adviser, Μember of the EIOPA Occupational Pensionέ Stakeholder Group παραχώρησε ομιλία με θέμα “ESG for IORPs: An asset worth committing to”.

Ως μια στρατηγική πτυχή των ΕΤΕΑ χαρακτήρισε το ESG η κα Micilotta στην έναρξη της ομιλίας της, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα ακρώνυμο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια στο οικονομικό μας σύστημα.

Το ESG “περιλαμβάνει κινδύνους που πρέπει να προσέξουμε καθώς και τις επιπτώσεις αυτών. Όσον αφορά τις συντάξεις, τα κριτήρια παίζουν σημαντικό ρόλο, και σχετίζονται άμεσα με τη διαχείριση των κεφαλαίων των συντάξεων, χωρίς να ξεχνάμε και τη διαφθορά που είναι ένας επιπλέον κίνδυνος. Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα, πέραν του έμμεσου, είναι και άμεσος ο κινδυνος που συνδέεται με το ESG. Ο κίνδυνος αυτός, μπορεί να επηρεάσει στο μέλλον την ευημερία των συνταξιούχων, τη λειτουργία των επιχειρήσεων και για αυτό τα εν λόγω κριτήρια πρέπει να συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε πτυχή της λειτουργίας μιας εταιρείας αλλά και στα συνταξιδοτικά τους προγραμματα”.

Από τη μεριά τους οι διευθύνσεις οφείλουν “να λάβουν υπόψη στην καθημερινή τους στρατηγική επενδύσεων το ζήτημα του ESG με κριτήρια συμπερίληψης ή εξαίρεσης επικίνδυνων καταστάσεων” είπε και πρόσθεσε:

“Το ESG αποτελεί την άυλη πτυχή των επενδύσεων στην Ευρώπη, όπου έχουν εκπονηθεί διάφορες οδηγίες και έχει υιοθετηθεί νομοθεσία για την ορθή χρήση των κριτηρίων αυτών. Ακόμη δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό οι διαχειριστές και διευθυντές αναμένεται να συμμορφωθούν με αυτές τις οδηγίες, αλλά όσον αφορά τα ΕΤΕΑ στην ΕΕ η Οδηγία είναι ακόμα πιο σημαντική, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την πολιτική επενδύσεων που αναμένεται να ακολουθηθεί”.

Kατά την κα Micilotta, τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι διαχειριστές είναι γνώστες όλων αυτών των οδηγιών και τις λαμβάνουν υπόψη τους καθώς τα ESG είναι ένα απο τα άυλα πλεονεκτήματα ή assets της διαχείρισης των ταμείων. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ’ όψιν τους, πρέπει να επενδύουν στις πιο υγιείς οικονομικές περιοχές”. Παράλληλα είναι σημαντικό για τη λήψη αποφάσεων να τίθενται στο μικροσκόπιο οι διάφορες συγκυρίες της αγοράς, “να υπάρξει ευαισθητοποίηση των ασφαλισμένων έτσι ώστε να πληρώνουν κάτι παραπάνω προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξει και η διάσταση esg στις επενδύσεις των ταμείων. Οι διευθυντές καλούνται να εξισορροπήσουν τα πράγματα, κοιτώντας τη μακροχρόνια απόδοση των επενδύσεων και τη διασφάλιση όλων των ασφαλισμένων, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους και τις παραμέτρους που ενέχονται στα κριτήρια ESG”.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου που συνδέονται με το κλίμα, ο περιβαλλοντικός κίνδυνος, κατά την ίδια, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η κα Micilotta στη συνέχεια της ομιλίας της έδωσε έμφαση στην ανάγκη μιας διαφορετικής προσέγγισης από επενδυτές, ασφαλιζόμενους και επόπτες. “Η επικοινωνία των πληροφοριών και η αξιολόγηση είναι πολύ σημαντικές γι’ αυτόν τον σκοπό” είπε.

“Το κλίμα παίζει σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Τα δεδομενα που αφορούν το κλίμα και την διακυβέρνηση είναι ευρέως επικοινωνούμενα, υπό αυτή την έννοια δημιουργείται το πλαίσιο ώστε όλα τα κράτη-μέλη να ακολουθούν μια κοινή πορεία. Κάποιες χώρες ακολουθούν πολύ πιο αυστηρές οδηγίες υποβολής εκθέσεων. Η Σουηδία για παράδειγμα, ζητά από όλες τις εταιρείες με πάνω απο 250 υπαλλήλους να καταθέτουν τακτικά εκθέσεις για τη διαχείριση των επαγγελματικών τους ταμείων” πρόσθεσε.

Όσον αφορά την υλοποίηση αυτού του σκοπού, πρακτικά οι εταιρείες θα πρέπει να συμβουλεύονται και να διαβάζουν όλες τις τεκμηριώσεις που σχετίζοται με το ESG, να θέτουν ερωτήματα, για να μπορούν να έχουν σαφείες απαντήσεις

“Οι συντάξεις είναι φορείς σταθερότητας και ως τέτοιες θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε και να τις προστατεύσουμε” κατέληξε.

ΦΩΤΟ: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ/PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ