Aπό το ΧΡΗΜΑ WEEK

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Fitch έκανε αίσθηση, στέλνοντας, παράλληλα, μηνύματα (και) προς το πολιτικό ακροατήριο, σε μια συγκυρία στην οποία το μόνο που μένει να οριστικοποιηθεί είναι ο ακριβής χρόνος των εκλογών. 

Καταρχάς, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης έκανε ένα δώρο στην κυβέρνηση, επί της ουσίας, «ψηφίζοντας» τη μέχρι τώρα ακολουθούμενη πολιτική, πλην όμως πέρασε το μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση πως δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής, ακόμη και με άλλη κυβέρνηση. 

Ουσιαστικά, είναι ένα μήνυμα του ξένου (αμερικανικού) παράγοντα και προς τους δύο πυλώνες του πολιτικού/κοινοβουλευτικού συστήματος, με την παραίνεση να παραμένει εντός παιδιάς, προκειμένου να συνεχίσει να δρέπει τα όποια οφέλη αποκομίζει μέχρι τώρα. Που δεν είναι λίγα, ούτε αμελητέα… 

Προφανώς, και ο Fitch δεν «ψηφίζει», ούτε η γενναιόδωρη κίνηση της Παρασκευής επηρεάζει άμεσα τη δημοσκοπική τάση, έμμεσα όμως λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης: ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπ. Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, δίνει δε ένα «ελευθέρας» στον ΟΔΔΗΧ να ξαναβγεί στις αγορές πριν την «πρώτη κάλπη» (με την υπόθεση πως θα στηθεί 2 ή 9 Απριλίου). Πρακτικά, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το λεγόμενο «μαξιλάρι» θα ενισχυόταν με επιπλέον 2-2,5 δισ. ξανά περισσότερα των 40 δισ., διευρύνοντας το περιθώριο του οικονομικού επιτελείου για παραπάνω παροχές. 

Ήδη ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, εκτιμά πως με τις τρέχουσες τιμές στο φυσικό αέριο, ο δημοσιονομικός χώρος μπορεί να φτάσει τα 700 εκατομμύρια. Με μια νέα έξοδο μπορεί να ξεπεράσει άνετα το 1 δισ., με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει σε μια τέτοια περίοδο. 

Ωστόσο το πολύ ενδιαφέρον που προκύπτει μετά την κίνηση του αμερικανικού οίκου είναι το ενδεχόμενο «πάσας» στον άλλο αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, τη Standard & Poor’s. Τι σημαίνει αυτό; Ο οίκος που βαθμολογεί την ελληνική οικονομία μόλις μία κλίμακα από το κάτω όριο του εύρους της επενδυτικής βαθμίδας είναι προγραμματισμένο να αξιολογήσει στις 21 Απριλίου –σκεφτείτε με «πρώτη κάλπη» στις 2 ή 9, στην αρχή του μήνα, και τη «δεύτερη» για μέσα (;) Μαΐου. Θα έχουν προηγηθεί η DBRS και η Moody’s στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. 

Το επίσης ενδιαφέρον από την αιτιολόγηση της αναβάθμισης (σ.σ. της Παρασκευής) είναι η σχεδόν βεβαιότητα του αμερικανικού οίκου για δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, που προσώρας είναι και το βασικό σενάριο με το οποίο προσεγγίζουν την ελληνική αγορά (μετοχών/ομολόγων) τα ξένα σπίτια. Ξένα κεφάλαια, που εν πολλοίς (υπό) στηρίζουν τη θετική εικόνα της αγοράς τον Ιανουάριο, με άνοδο για τις τιμές των μετοχών και διόρθωση για τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων. Με έμπρακτη προσφορά σχεδόν 22 δισ. στην έκδοση του ΟΔΔΗΧ και σημαντικές εισροές μεγαλύτερες των 100 δισ. στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ