Χωρίς ενθουσιώδεις αναλύσεις και προβλέψεις αλλά με σαφή αισιόδοξο προσανατολισμό αντιμετωπίζει πλέον τις ελληνικές συστημικές τράπεζες  ο οίκος αξιολόγησης FITCH Ratings.

  • Αναβάθμιση της πιστοληπτικής αναβάθμισης της Eurobank ανακοίνωσε ο οίκος FITCH Ratings, ενώ σταθερή διατήρησε την αξιολόγηση για Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς και ΕΘΝΙΚΗ.
  • Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της Eurobank κατά μία βαθμίδα από «CCC» σε «CCC+» στη χθεσινή έκθεσή της η FITCH σημειώνει ότι η αναβάθμιση αντανακλά τον επιταχυνόμενο ρυθμό μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της (NPEs), γεγονός που την καθιστά την τράπεζα με τον χαμηλότερο λόγο NPEs προς τον συνολικό όγκο δανείων στην Ελλάδα.  Συμπληρώνει ωστόσο ότι ο λόγος παραμένει υψηλός για τα ευρωπαϊκά μέτρα.
  • Η Eurobank έχει αναθεωρήσει τον στόχο για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και αναμένει τη μείωσή τους στο 16% του συνολικού χαρτοφυλακίου έως τα τέλη του 2019 και σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα τέλη του 2021. Ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Alpha Bank στο «CCC+» και της Πειραιώς στο «CCC».
  • Για την Alpha Bank η επιβεβαίωση της αξιολόγησης στη βαθμίδα «CCC» αντικατοπτρίζει την εξαιρετικά αδύναμη, αν και βελτιούμενη, ποιότητα ενεργητικού, καθώς και τις υψηλές κεφαλαιακές επιβαρύνσεις λόγω των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
  • Όσον αφορά την Τρ. Πειραιώς, ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση στη βαθμίδα «CCC», η οποία αντανακλά την εξαιρετικά αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και την πολύ υψηλή κεφαλαιακή επιβάρυνση λόγω των NPEs.

Τέλος η FITCH διατήρησε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «CCC+» της Εθνικής Τράπεζας σε έκθεσή της με ημερομηνία 28 Μαΐου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here