Αποτελεί έμμεση προαναγγελία ή ευγενική τρίπλα επειδή είναι πολύ νωρίς για νέα αναβάθμιση από τον οίκο Fitch; Μία μόλις ημέρα πριν την προγραμματισμένη αξιολόγησή του για την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Fitch, εκθείασε τις προσπάθειες των Τραπεζών και τη μεγάλη μείωση των «κόκκινων δανείων» από τους ισολογισμούς τους και τις προοπτικές που έχει η οικονομία και οι τράπεζες χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε διαδικτυακό συνέδριο για τις προοπτικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, η Fitch επανέλαβε την εκτίμησή της ότι ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών θα κινηθεί φέτος σε μονοψήφια επίπεδα πλησιάζοντας έτσι την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Αυτό αποτελεί συνεπώς σήμα για αναβάθμιση τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του 2022, φέροντας την Ελλάδα πιο κοντά στο «στοίχημα» της επενδυτικής βαθμίδας.

Οι αναλυτές του οίκου είπαν ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν ισχυρή δυναμική στη μείωση των προβληματικών τους assets, με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθούν τη βελτίωση (μετά τις ΕΤΕ και Eurobank) καθώς και οι δύο είχαν δείκτες NPEs άνω του 40% στα τέλη του 2020, αλλά το περασμένο έτος προχώρησαν σε σημαντικές μειώσεις, ύψους 10 δισ. ευρώ για την κάθε μία και μείωσαν τον δείκτη NPE χαμηλότερα του 20%…

Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ηγούνται της διαδικασίας και εάν ληφθεί υπόψη το κλείσιμο των συναλλαγών που είχαν προγραμματιστεί στο  δ’ τρίμηνο, η Εθνική θα έχει δείκτη NPE της τάξης του 11% και η Eurobank θα έχει μονοψήφια ποσοστά στο τέλος του 2021. Έτσι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει μονοψήφιους δείκτες NPEs, όπως τόνισαν.

Σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές τράπεζες γενικότερα, οι αναλυτές της Fitch σημείωσαν πως η ισχυρή ανάκαμψη των οικονομιών της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες θα λάβουν επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ενισχύσει το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις τράπεζες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ