Την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα στη βαθμίδα “BB-” επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης FITCH Ratings, διατηρώντας παράλληλα σταθερό και το outlook.
Στην έκθεσή που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευή, ο οίκος FITCH υπογραμμίζει ότι η βαθμίδα “ΒΒ-“ της Ελλάδας, παρά το μεγάλο δημόσιο χρέος, στηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα του κατά κεφαλήν εισοδήματος, τα οποία ξεπερνούν το μέσο επίπεδο των χωρών με αξιολόγηση “BB” και “BBB”.
Το προφίλ του χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας είναι εξαιρετικά ευνοϊκό, ενώ η δημοσιονομική απόδοση της τελευταίας τριετίας ξεπερνά αυτή άλλων χωρών με αξιολόγηση “ΒΒ”. Οι δείκτες διακυβέρνησης είναι επίσης σημαντικά ισχυρότεροι σε σχέση με εκείνους άλλων χωρών που βρίσκονται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Αυτοί οι παράγοντες, σύμφωνα με την Fitch, στέκονται στον αντίποδα της αδύναμης μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής, των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό κλάδο και των υψηλών αποθεμάτων χρέους της γενικής κυβέρνησης και καθαρού εξωτερικού χρέους.
Όπως αναφέρει η έκθεση του Οίκου Fitch, οι εκλογές της 7ης Ιουλίου, που έφεραν ξανά τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια, με 159 έδρες σε σύνολο 300 εδρών, είναι οι πρώτες εκλογές στις οποίες αναδεικνύεται αυτοδύναμη κυβέρνηση ενός κόμματος από το 2009.
Η Fitch τονίζει αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη πορεία του χρέους, πως η Ελλάδα, υπό την υπόθεση μέσου πρωτογενούς πλεονάσματος 1,9% του ΑΕΠ ως το 2040, μέση πραγματική ανάπτυξη 1,4% το ίδιο χρονικά διάστημα και πληθωρισμό κοντά στο 2%, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μπορέσει να μειωθεί σταδιακά στο 125% του ΑΕΠ ως το 2030 και στο 111% του ΑΕΠ ως το 2040, από 181% του ΑΕΠ το 2018.