Η θεαματική από κάθε άποψη έκδοση του δεκαετούς ήρθε ως συνέχεια στην αξιολόγηση του Fitch, στο πλαίσιο που διαμορφώνει ο «αμερικανικός παράγοντας» για την ελληνική οικονομία, ανάγοντάς τη σε ένα από τα «κύρια στοιχήματα» μεταξύ των emerging markets για το 2021.

Από τις μέχρι τώρα ενέργειες των επενδυτικών οίκων των ΗΠΑ, ενισχύεται η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς για μια μεθοδική (υπό) στήριξη της προσπάθειας που καταβάλλεται από την Αθήνα. Οι λόγοι είναι προφανείς και δεν περιορίζονται στο αυστηρά οικονομικό πεδίο.

Τα «αμερικανικά επενδυτικά σπίτια» είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή/έκθεση σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (μετοχές εισηγμένων, κρατικά ομόλογα/χρέος), οι οίκοι αξιολόγησης είναι αυτοί που διαμορφώνουν την «επενδυσιμότητα» αυτών των assets, καθορίζοντας με τη βαθμολογία τους την εν γένει στάση των πανίσχυρων «αγορών».

Από την πλευρά της, η Αθήνα ενεργεί, επίσης, μεθοδικά, καθώς διανέμει την «πίτα» δίνοντας πάντα τον πρώτο ρόλο σε οίκους όπως η Citigroup, η Morgan Stanley (δύο από τις έξι ανάδοχες τράπεζες του δεκαετούς), ακολουθώντας μιαν εκ περιτροπής μοιρασιά (με JP Morgan, BofA, Goldman Sachs) για το σύνολο των εκδόσεων «κρατικού χρέους» κάθε λογής τραπεζικών core business (swaps, τιτλοποιήσεις, ΑΜΚ κ.λπ.).

Με αρκετές αμερικανικές τράπεζες να εκτιμούν πως το 2021 θα είναι έτος «υπεραπόδοσης» (overweight) για τις «αναδυόμενες αγορές» και την ελληνική (ως ποσοστό συμμετοχής στους δείκτες ΕΜΕΑ), δεν είναι τυχαίο που λ.χ. η Citigroup συμπεριλαμβάνει τη χώρα μας στα “top picks” της.

Περί στοιχήματος, βέβαια, ο λόγος, που μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) στην πράξη –στο χρηματιστηριακό ταμπλό και την αγορά «χρέους»–, προσώρας όμως η διακριτική προτίμηση είναι εμφανής. Ο Fitch «άνοιξε την αυλαία» των αξιολογήσεων διατηρώντας προοπτική και βαθμολογία σταθερές, εκτιμώντας πως το δεύτερο τρίμηνο θα αρχίσει να γίνεται ευδιάκριτη η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

 Τη «σκυτάλη» παραλαμβάνει η (καναδική) DBRS στις 19 Μαρτίου (βαθμολογεί με ΒΒ low), ακολουθεί η Standard & Poor’s στις 2δεκαετές και τα «αμερικανικά σπίτια»3 Απριλίου (ΒΒ-), για να κλείσει τον κύκλο εξαμήνου ο Moody’s στις 21 Μαΐου (Βa3), τότε που θα έχει φανεί αν κερδίζεται (ή όχι) το πολύ κρίσιμο στοίχημα του τουρισμού και θα είναι, λίγο ως πολύ, εμφανή τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης των τραπεζών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here