του Κώστα Σιαμπράκου, Meizon Παροχή Χρημ/κών Υπηρεσιών

 Με υψηλότατο όγκο εισροών, κυρίως σε κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας, απαντούν οι μεριδιούχοι στην πτώση διαρκείας της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και διατηρούν τον ανοδικό ρυθμό του Ενεργητικού, που καταγράφεται καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη εικόνα των εισροών στη διάρκεια της εβδομάδας που διανύσαμε όχι μόνο συντηρεί, αλλά και ενισχύει την αισιόδοξη φετινή μας πρόβλεψη για αξία συμμετοχών άνω του 1 δισ. ευρώ.

Το φλέγον ζήτημα, βέβαια, είναι η πορεία της πανδημίας, που, σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση της κατάστασης στους ελληνικούς μετοχικούς τίτλους (ειδικότερα στους τραπεζικούς) και την εξομάλυνση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων σε διεθνείς κλάδους (με πρώτο και καλύτερο αυτόν της τεχνολογίας), δεν θα «διαταράξει» την εν λόγω πρόβλεψή μας για το 2020.

Εμείς, προς το παρόν, προτιμούμε να ομιλούμε για εξομάλυνση στις αποτιμήσεις των διεθνών τίτλων –και όχι για «φούσκα»–, καθώς η μέχρι τώρα ετήσια διάρκεια της υγειονομικής κρίσης έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές μεταξύ μικροοικονομικών και μακροοικονομικών κλάδων, και σαφέστατα σε κοινωνικούς τομείς. Όλα θα φανούν όταν «καταλαγιάσει» η «σκόνη» της πανδημίας, οπότε τότε (ίσως) να χρησιμοποιούμε τον όρο «φούσκες» ή όχι. Προς το παρόν, ας κρατήσουμε τον όρο «εξομάλυνση».

Ξεκινήσαμε τον σχολιασμό μας με τις εισροές, καθώς η εβδομαδιαία τους αξία ανήλθε σε 73,335 εκατ. ευρώ, με παράλληλη αύξηση μεριδίων 1,41%. Η αξία των αγορασθέντων μεριδίων σε μία εβδομάδα υπερκέρασε την αξία από την αρχή του έτους, μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2020. Επίσης, είναι σχεδόν ίδια με την αξία στο αντίστοιχο περσινό διάστημα του 2020 (146,135 εκατ. ευρώ).

Αν ενταθεί αυτός ο ρυθμός και τον Φεβρουάριο (όπως δηλαδή συνέβη και το 2020), τότε πράγματι ο όγκος εισροών μπορεί να μας έχει εκπλήξει στο τέλος της χρονιάς (στο πρώτο δίμηνο του 2020 είχαν ανέλθει στα 448,341 εκατ. ευρώ.).

Ορισμένες από τις κατηγορίες στις οποίες προτίμησαν οι μεριδιούχοι να επενδύσουν την εβδομάδα που πέρασε ήταν: Σύνθετα Α/Κ Absolute Return 23,279 εκατ. ευρώ, Funds of Funds Μικτά 15,135 εκατ. ευρώ, Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας 12,979 εκατ. ευρώ, Funds of Funds Μετοχικά 8,877 εκατ. ευρώ, Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών 4,328 εκατ. ευρώ. Ο ρυθμός έντασης συμμετοχών στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας μειώθηκε αισθητά, με αξία 774 χιλ. ευρώ.

Από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ, μόνο σε 3 υπήρξαν μικρές εκροές: Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών 1,019 εκατ. ευρώ, Σύνθετα Ειδικού Τύπου 994 χιλ. ευρώ και Μετοχικά Α/Κ Διεθνή (μόλις) 31 χιλ. ευρώ.

Τα παραπάνω είναι τα αίτια που οδήγησαν σε εβδομαδιαία αύξηση Ενεργητικού 0,15%, που το διαμόρφωναν στα 8,182 δισ. ευρώ. Από την αρχή του έτους, το Ενεργητικό έχει ενισχυθεί περί το 1,09%, τα μερίδια κατά 2,52%, οι δε εισροές αγγίζουν τα 137,959 εκατ. ευρώ.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 02/02/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ