Φεύγουν οι τραπεζίτες, έρχονται οι διαχειριστές

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Συνταξιούχοι χαμηλόβαθμοι τραπεζοϋπάλληλοι του εξωτερικού έρχονται στην Ελλάδα και ζουν το όνειρό τους.

Θεωρούνται “ασφαλής επιλογή” , τοποθετούνται στην κορυφή με αυθαίρετες διαδικασίες, αναλαμβάνουν τη διοίκηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, ακολουθώντας των αυτόματο πιλότο της συρρίκνωσης, της πώλησης περιουσιακών στοιχείων και της μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Το έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Alpha Bank, όπου ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Ματζούνης ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών διαδοχής του, αλλά και η πρόωρη επίσημη ανακοίνωση της αποχώρησης του προέδρου της Eurobank Νίκου Καραμούζη έξι μήνες (!) νωρίτερα, σηματοδοτούν την αφετηρία ραγδαίων εξελίξεων στο τραπεζικό μας σύστημα.

Ο κ. Δημήτρης Ματζούνης, επί 13 ολόκληρα χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, ο μακροβιότερος CEO ελληνικής τράπεζας σ’ ένα περιβάλλον μεγάλων μετοχικών ανακατατάξεων εν μέσω της πολύπλευρης κρίσης, των ανακεφαλαιοποιήσεων και της σκληρής εποπτείας των ευρωπαϊκών αρχών, έσπευσε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τα επίχειρα των επιλογών της. Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, τα τελευταία χρόνια η Alpha Bank διατήρησε αναλλοίωτο το διοικητικό της σχήμα, χωρίς σημαντικές παρεμβάσεις από άλλους χώρους.

  • Τα πράγματα αλλάζουν τώρα που τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών επιλέγουν τελικά τα στελέχη του ΤΧΣ και του SSM στη Φρανκφούρτη με μια περίεργη διαδικασία fit and proper.
  • Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει περάσει σε μια περίοδο συρρίκνωσης και εσωστρέφειας. Τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα, αφού για τις κορυφαίες διοικητικές θέσεις επιλέγονται με αμφίβολες διαδικασίες συνταξιούχοι τραπεζίτες της αλλοδαπής που ελάχιστα γνωρίζουν για την ελληνική οικονομική, επιχειρηματική και κοινωνική πραγματικότητα.

Tο συμπληρωματικό μνημόνιο (Supplemantal MoU) που έχει υπογράψει η κυβέρνηση περιγράφει με σαφήνεια τις επόμενες κινήσεις που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίες απέχουν πολύ από τον αναπτυξιακό ρόλο που θα έπρεπε κανονικά να διαδραματίσουν οι τράπεζες στη μεταμνημονιακή εποχή.

Οι επόμενες παρεμβάσεις -βάσει του σχεδίου στο οποίο έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση έναντι των «θεσμών»- είναι απλές και συγκεκριμένες:

  • Νέες αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
  • Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης (governance) των τραπεζών. \
  • Επιτάχυνση και αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων στην εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων. H Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να μειώσει μέχρι το 2019 το απόθεμα των NPL’s στο 40% του χαρτοφυλακίου της. Η Eurobank στο 38%. Η Alpha Bank στο 37% και η Εθνική στο 30%.
  • Πλήρης εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).
  • Πλήρης ρευστοποίηση και πώληση σε ιδιώτες όλων των μετοχών που έχει στη διάθεσή του ακόμη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με απλά λόγια, οι νέες διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν περισσότερο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα με πολύ συγκεκριμένους στόχους σε αυστηρά χρονικά περιθώρια και χωρίς αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε, έχει δεσμευτεί και θα υλοποιήσει μέσα στους επόμενους μήνες την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και νέες αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών.

Γι’ αυτό άλλωστε ο κ. Δημήτρης Ματζούνης με εξαιρετικά προσεκτικές διατυπώσεις έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη μέρα της Alpha Bank.

  • «Η διαδοχή είναι σοβαρό θέμα που πρέπει να γίνει με την αρμόζουσα για τη θέση και ιστορία της Alpha Bank στο τραπεζικό σύστημα περίσκεψη, σύνεση και προσοχή» δήλωσε εμφατικά ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha.

Και πρόσθεσε:

  • «Οι σημαντικές προκλήσεις που υπάρχουν θα πρέπει να προσδιορίζουν και τις ιδιότητες και ικανότητες που θα πρέπει να κατέχει ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος».

Στο σημείο αυτό, με ιδιαίτερη επιμονή ο κ. Ματζούνης προειδοποίησε και ενημέρωσε ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι «η Alpha Bank έχει ήδη στο στελεχικό της δυναμικό ανθρώπους που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον ρόλο» προσπαθώντας να αποφύγει την εκ των έξω και άνωθεν επιβολή διευθύνοντος συμβούλου, όπως επιχειρείται σε άλλες τράπεζες της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here