Τα σημαντικότερα ζητήματα της επιχειρηματικής κοινότητας για την περίοδο 2019-2014, ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών στις 26 Μαΐου για την ανάδειξη Ελλήνων εκπροσώπων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου παρουσίασαν σήμερα από κοινού ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Θεόδωρος Φέσσας και ο αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι κρίσιμες τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη χώρα μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας.

Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, η συζήτηση από εδώ και πέρα και μέχρι τις 26 Μαΐου οφείλει να γίνει πάνω στη βάση των προκλήσεων και των ευκαιριών που προσφέρει η Ευρώπη στην Ελλάδα που είναι ο μόνος σοβαρός σχηματισμός εθνών που θα μπορούσε η χώρα μας να μετέχει και να δημιουργήσει αξία για τους πολίτες της και την οικονομία της. Οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και ο ΣΕΒ θεωρούν τις ευρωπαϊκές εκλογές πολύ σοβαρές και πρέπει όλος ο κόσμος να λάβει υπόψη του αυτό το μήνυμα», πρόσθεσε.
Ο κ. Φέσσας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη που να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορέσει να σταθεί μόνη στο παγκόσμιο περιβάλλον, υπογραμμίζοντας ότι το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον θα βοηθήσει τις χώρες να σταθούν καλύτερα στον παγκόσμιο χάρτη, με ανταγωνιστικές οικονομίες και καλύτερες θέσεις εργασίας.
Από τη μεριά του ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι, “οι ευρωεκλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις Εθνικές εκλογές”.  Ωστόσο τόνισε ότι «διανύουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και το διακύβευμα της πολιτικής συζήτησης όχι μόνο δεν αφορά τις ευρωεκλογές αλλά αναλώνεται στην πόλωση των εθνικών εκλογών οι οποίες δεν έχουν καν προκηρυχθεί. Η πολιτική συζήτηση, εκτός ελάχιστων μεμονωμένων υποψηφίων, δεν ακουμπά καν τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν στην θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Δεν καταγράφονται οι εθνικές θέσεις για την Ευρώπη και δεν αναλύονται οι πολιτικές προτάσεις του κάθε κόμματος για τη στάση που θα έχουν τα κόμματα στην ευρωβουλή».
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, ο ΣΕΒ, εκ του ρόλου του, επιλέγει να δώσει στον πολιτική διάλογο για την Ευρώπη τα πραγματικά θέματα που θα έπρεπε να καθορίζουν αυτή τη προεκλογική περίοδο. «Μέσα στο ρευστό παγκόσμιο τοπίο η Ελλάδα οφείλει να προωθήσει λύσεις που να ενισχύουν την πραγματική οικονομική ενοποίηση προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών. Ειδικά σήμερα που η Ελλάδα μετά από χρόνια επιδιώκει να σταθεροποιηθεί στις αγορές και να επανακτήσει την προοπτική της ανάπτυξής της μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους για τους πολίτες και το μέλλον μας» ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος και προέτρεψε τους Έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν στην κορυφαία αυτή δημοκρατική διαδικασία με αίσθημα ευθύνης αναζητώντας τις βέλτιστες προτάσεις και την καλύτερη ευρωπαϊκή εκπροσώπηση στα ευρωπαϊκά όργανα.
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης ανέφερε ότι ο ΣΕΒ στέλνει ένα ηχηρό κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές της 26ης Μαΐου.
Όπως τόνισε: «Το διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών είναι σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς πως μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα και να προσαρμοστούμε με μεγαλύτερη επιτυχία. Όλοι μαζί στο πλαίσιο της ΕΕ ή θα επιστρέψουμε ο καθένας στην φαντασιακή ασφάλεια που παρέχει η χώρα του;».

 

Πρόσθεσε επίσης ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σε αυτή την εκστρατεία, αποφάσισε ότι πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτούς τους ψηφοφόρους που ταυτίζονται με τις αξίες που υπηρετεί η ΕΕ αλλά και με την προσέλκυση που έχει για την επίλυση των πραγμάτων, ωστόσο δεν φαίνεται να συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία είτε γιατί αισθάνονται τη φωνή τους ότι δεν έχει αποτέλεσμα ή γιατί έχουν γενικώς απαξιώσει την πολιτική διεργασία.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ παρουσίασαν τις προτεραιότητες και τις θέσεις της επιχειρηματικής κοινότητας για την επόμενη νομοθετική περίοδο, καθώς και τις βασικές προκλήσεις που αφορούν στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον με άξονες, μεταξύ άλλων, τη βιομηχανική πολιτική, την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, την εσωτερική αγορά ενέργειας, το περιβάλλον, την κυκλική οικονομία, το ανθρώπινο δυναμικό, την απασχόληση, την ψηφιακή Ευρώπη και τα φορολογικά θέματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here