Επιπλέον ρευστότητα που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ μπορεί να διατεθεί σε μετόχους/επενδυτές εισηγμένων εταιρειών, μετά την απαλλαγή αυτών των εσόδων από την εισφορά αλληλεγγύης.

Μέτρο που είχε ισχύσει για πρώτη φορά με το Μνημόνιο του 2010, για να αποτελέσει έκτοτε ένα πρόσθετο αντικίνητρο για την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, την προσέλκυση επενδυτικών χαρτοφυλακίων, αλλά και «φρένο» σε αρκετές περιπτώσεις για την επανεπένδυση κεφαλαίων στη χειμαζόμενη επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν, δεν θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης σε εισόδημα που προέρχεται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσων δεν συμπεριλαμβάνονται στη γενική κυβέρνηση (λ.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.), αλλά έσοδα από μερίσματα (θα ισχύσει από τα φετινά εισοδήματα, θα φανεί στο εκκαθαριστικό το 2021).

Πρακτικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει εισηγμένες στο να μη διανείμουν μέρισμα (για τα κέρδη του 2019), προκειμένου να ωφεληθούν από την κατάργηση της εισφοράς (στα κέρδη του 2020), δηλαδή να μεταφερθούν στο επόμενο έτος μαζί με το φετινό. Με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγεί της υποχρέωσης εισφοράς αλληλεγγύης έσοδο από μερίσματα δύο οικονομικών χρήσεων.

Το συγκεκριμένο μέτρο, αν συνεκτιμηθεί με τη μείωση σε 5% από 10% του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων (ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2020), συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ικανής κεφαλαιακής βάσης και ανοίγει τη «στρόφιγγα» για τη ροή ρευστότητας προς μεγάλους και μικρούς επενδυτές/μετόχους.

Πρόσθετο αυτών ακόμη ένα μέτρο που θεσπίζεται και αφορά στις υπεραποσβέσεις για τρία έτη για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις. Πρακτικά, για μια επιχείρηση που προχωρά στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της επενδύοντας ένα κεφάλαιο λ.χ. 100.000, θα εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδά της το ποσό των 200.000, που με συντελεστή 24% θα αποφέρει ένα φορολογικό όφελος της τάξεως των 48.000 ευρώ.

Επί της ουσίας, πρόκειται για έμμεση τόνωση της ρευστότητας (καθώς μειώνεται ο εταιρικός φόρος), προσφέροντας κίνητρο για επενδύσεις σε εξοπλισμό, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας (και του λειτουργικού περιθωρίου).

Μερίσματα 1,2 δισ. ευρώ

 Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, τα έσοδα που διανέμονται με βάση την κερδοφορία των εισηγμένων ξεπερνούν σταθερά το (τουλάχιστον) 1,2 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, για τη χρήση του 2018 η ρευστότητα που δόθηκε σε επενδυτές/μετόχους ήταν 1,289 δισ. και με την έκτακτη που διένειμε η Coca-Cola/HBC έφθασε στα συνολικά 2,245 δισ. ευρώ. Μια ισχυρή ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς σε σχέση με τα περίπου 45 δισ. της συνολικής αποτίμησης των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Coca-Cola/HBC, OTE, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Prodea, Mytilineos είναι οι παραδοσιακοί «γεννήτορες» της λειτουργικής κερδοφορίας, με υψηλές ροές (προμερίσματα, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου), όπως και τα Ελληνικά Πετρέλαια, οι φορείς των ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ (σταθεροί «αιμοδότες» των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΕΣΥΠ).

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 13/10/2020