του Matthew Ryan

Η ανακοίνωση της FOMC ήταν σε μεγάλο βαθμό η αναμενόμενη. Το επιτόκιο των Fed Funds αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης, όπως ήταν  πλήρως τιμολογημένο από τους συμμετέχοντες στην αγορά. Δεν υπήρξαν πραγματικές διαφοροποιήσεις στην επίσημη δήλωση.

Η κίνηση εκλαμβάνεται ως μετρίως επιθετική, καθώς ορισμένοι επενδυτές περίμεναν μια επιπόλαιη αλλαγή στην καθοδήγηση προς τα εμπρός.

Στις αγορές, οι  προβλέψεις για τα επιτόκια της Fed είναι κάπως πιο επιθετικές.

Η κοινή συνισταμένη  για το 2023, αυξήθηκε στο 5,1% (από 4,6%), με όλα τα μέλη εκτός από δύο να βλέπουν τουλάχιστον αύξηση άλλες 75 μονάδες βάσης , το επόμενο έτος – ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι οι αγορές είχαν τιμολογήσει πριν από τη συνάντηση.

  • Η Fed δεν αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μέχρι το 2024, με τον πληθωρισμό να  προβλέπεται να επιστρέψει στον στόχο, μετά το τέλος του 2025.

Πιστεύουμε ότι η Fed διατηρεί ανοιχτές τις επιλογές της και μπορεί να επιτύχει άλλη μια αύξηση 50 bp τον Φεβρουάριο, πριν τελειώσει ο κύκλος σύσφιξης με μια κίνηση 25 bp τον Μάρτιο.

Η Fed δεν αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα και αυτό θα μπορούσε να διατηρήσει το δολάριο σε καλή προσφορά βραχυπρόθεσμα.

Ευρώ

Η ΕΚΤ χτύπησε επιθετικό τόνο στις ανακοινώσεις της σήμερα.

Μια άνοδος 50 μονάδες βάσης, με τη Lagarde να δείχνει ότι μπορούν να αναμένονται επιπλέον κινήσεις μισής ποσοστιαίας μονάδας για μια «χρονική περίοδο».

Λέγαμε εδώ και καιρό ότι η ΕΚΤ βρισκόταν πίσω από την καμπύλη στην αύξηση των επιτοκίων και το σημερινό μήνυμα στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές ότι έχει ακόμη δρόμους να διανύσει προτού μπορέσει να εξετάσει το ενδεχόμενο να βάλει χρόνο στον κύκλο σύσφιξης.

  • Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν έχουμε δει ακόμη σαφείς ενδείξεις χαλάρωσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει το Διοικητικό Συμβούλιο να αυξήσει τα επιτόκια βαθύτερα το 2023 από ό,τι η Federal Reserve – ένα ανοδικό σήμα για το ευρώ.

Πράγματι, η Christine Lagarde προειδοποίησε τις αγορές να αναμένουν τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Αυτό είναι πιο επιθετικό από ό,τι τιμολογούσε η αγορά, εξ ου και το ράλι στο Ευρώ

 

  • {Ο Matthew Ryan είναι Senior Marketing Analyst της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ