Η αμερικανική οικονομία «απέχει ακόμη πολύ» από το επίπεδο που πρέπει να φτάσει ώστε η Fed να αλλάξει την χαλαρή νομισματική πολιτική της, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην κατάθεσή του σε επιτροπή του Κογκρέσου.

Ο Πάουελ είπε ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί, όμως πρόσθεσε ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται ακόμη σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που βρισκόταν, πριν χτυπήσει η πανδημία του κορονοϊού.

Για τον πληθωρισμό, ο Πάουελ είπε ότι «έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμένει σε υψηλό επίπεδο τους επόμενους μήνες πριν υποχωρήσει στη συνέχεια», επιμένοντας στην εκτίμηση ότι η τρέχουσα άνοδος είναι προσωρινή και οι τιμές θα μειωθούν όσο επιστρέφει η οικονομία στην κανονικότητα.

Τόνισε ότι σε μεγάλο βαθμό η τρέχουσα άνοδος των τιμών οφείλεται σε λίγους κλάδους, όπως αυτός των μεταχειρισμένων οχημάτων που είναι ευαίσθητος σε παροδικές συνθήκες, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις τις επιτροπής για την τάση του πληθωρισμού απέδωσε τις υφιστάμενες ανοδικές πιέσεις στην έλλειψη ημιαγωγών και στην ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση.

Ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι το πλήγμα της πανδημίας στην οικονομία είναι αισθητό κυρίως στους πιο ευάλωτους. «Η αύξηση των θέσεων εργασίας πρέπει να είναι ισχυρή τους ερχόμενους μήνες καθώς οι συνθήκες δημόσιας υγείας συνεχίζουν να βελτιώνονται και ορισμένοι από τους άλλους παράγοντες που συνδέονται με την πανδημία αμβλύνονται», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here