Δάνειο 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕπ ΕΙΒ) εξασφάλισε ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) για το εγχώριο σκέλος του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

Η έγκριση του δανείου συνιστά ένα σημαντικό βήμα για τη χρηματοδοτική ωρίμανση του έργου.

Την ίδια στιγμή, ο ΔΕΣΦΑ ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του τερματικού LNG που βρίσκεται υπό κατασκευή στο Κουβέιτ από την κρατική KIPIC.

Η επικράτησή του στην πρώτη φάση του διαγωνισμού αποτελεί πρόκριμα για τη διεθνή δραστηριοποίηση του Διαχειριστή, καθώς η εν λόγω υποδομή θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο στον κόσμο τερματικό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG.

Όσον αφορά το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ποσό των 25 εκατ. ευρώ καλύπτει περίπου το 50% του προϋπολογισμού του ελληνικού τμήματος του αγωγού (Νέα Μεσημβρία-Ευζώνων/Γευγελή), ο οποίος ανέρχεται σε 51,4 εκατ. ευρώ στο σύνολό του. Με βάση τον σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από ίδιους πόρους ή από τη σύναψη άλλου δανείου…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here