Διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία, υπερατλαντικές πτήσεις, εισιτήρια για ποδοσφαιρικούς αγώνες: Οι ευρωβουλευτές δέχονται πολλά δώρα στα ταξίδια τους. Παράλληλα, πολλοί παραβιάζουν την υποχρέωσή τους να δημοσιεύουν τα σχετικά στοιχεία, όπως προκύπτει από έρευνα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa). Εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου, τα εν λόγω δώρα -τα οποία σημειωτέον επιτρέπονται- τίθενται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο της προσοχής.

Το dpa ρώτησε όλους τους ευρωβουλευτές των γερμανικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Ομοσπονδιακή Βουλή εάν είχαν δημοσιοποιήσει τα δώρα που δέχτηκαν κατά την τρέχουσα νομοθετική περίοδο, σύμφωνα με τις διατάξεις των εσωτερικού κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου.

Τα μέτρα υπέρ της διαφάνειας

Σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς κανονισμούς, οι βουλευτές οφείλουν το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα να αναφέρουν και να δημοσιοποιούν τα ταξίδια που πληρώνονται από τρίτους, καθώς και τα δώρα που λαμβάνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Όλα καταγράφονται σ’ ένα μητρώο, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις, που πολλές φορές είναι δύσκολα κατανοητές, ακόμη και για τους ίδιους τους βουλευτές. Για παράδειγμα, πολλοί ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι επί του παρόντος εξετάζεται κατά πόσο πρέπει να δηλώνονται τα οχήματα που τους είχαν παραχωρήσει για λόγους ασφαλείας οι τοπικές αρχές στη διάρκεια αποστολής στην Ουκρανία.

Τι δώρα δέχονται οι βουλευτές

Ο κατάλογος είναι μακρύς: σύμφωνα με τα στοιχεία, η Καταρίνα Μπάρλεϊ, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωκοινοβουλίου, είχε δεχτεί το 2021 να της καλυφθούν τα έξοδα για δύο διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία, τη Villa Kennedy της Φρανκφούρτης και το Le Meridién του Αμβούργου, αλλά και για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στο στάδιο της Κολονίας τον Οκτώβριο του 2021. Ερωτώμενη σχετικά, η Μπάρλεϊ ανέφερε πως έχει δηλώσει «συνολικά 13 ταξίδια – ασχέτως του κατά πόσο εντάσσονταν στην υποχρέωση δήλωσης ή όχι».

Στη Λένα Ντουπόντ του CDU σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τρεις διανυκτερεύσεις στο Imperial Hotel New Delhi, το οποίο προβάλλει εαυτόν ως το καλύτερο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο οικονομικό κέντρο του Νέου Δελχί, στο πλαίσιο αποστολής της οργάνωσης Indo-German Women’s Leadership Initiative. Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων, η Λένα Ντουπόντ είχε δηλώσει τρεις διανυκτερεύσεις στο Royal Beach Hotel του Τελ Αβίβ, οι οποίες καλύφθηκαν από μια οργάνωση προώθησης των γερμανο-ισραηλινών σχέσεων.

Στον Αντρέας Σβαμπ, συνάδελφό της από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU, καλύφθηκαν τα έξοδα για δύο διανυκτερεύσεις στο ίδιο ξενοδοχείο, αλλά και μια πτήση business class για τη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος επισημαίνει ότι όλα αυτα τα ταξίδια έγιναν στο πλαίσιο ενημέρωσης επί συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών. Ο Μπέρνχαρντ Τσίμνιοκ από το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) καταγράφει επίσης δύο διανυκτερεύσεις με τα έξοδα πληρωμένα σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Ινδία το 2019.

Τα περισσότερα ταξίδια επί πληρωμή έκανε ο πολιτικός του κόμματος των Πρασίνων Ράινχαρντ Μπουτικόφερ. Τα δημοσιοποίησε όλα εγκαίρως, συνήθως λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωσή τους. Τα σχετικά έγγραφα δείχνουν ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση πλήρωσε στον Μπουτικόφερ, μεταξύ άλλων, πέντε πτήσεις business class και επτά διανυκτερεύσεις, στο πλαίσιο ενός «Ατομικού Προγράμματος Ειδικών Επισκεπτών», όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, ο βουλευτής είχε σχεδόν καθημερινές συναντήσεις με εκπροσώπους πανεπιστημίων, κυβερνήσεων και επιχειρήσεων.

Ένας στους πέντε βουλευτές δεν απαντά στις ερωτήσεις

Το dpa επικοινώνησε με συνολικά 85 βουλευτές, εκ των οποίων οι 69 απάντησαν εγκαίρως, δηλαδή περίπου το 80%. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), με πέντε βουλευτές έκαστο, ήταν τα μόνα κόμματα που απάντησαν στο σύνολό τους. Δύο από τους 16 βουλευτές του SPD και δύο από τους 21 βουλευτές των Πρασίνων δεν ανταποκρίθηκαν. Το χαμηλότερο ποσοστό απαντήσεων, σε απόλυτους αριθμούς, σημειώθηκε στο CDU, όπου 8 από τους 29 ευρωβουλευτές δεν απάντησαν. Αναλογικά, οι πολιτικοί του AfD ήταν οι περισσότεροι που δεν ανταποκρίθηκαν (οι 4 στους 9).

Αμέλεια στην τήρηση της προθεσμίας

Από τους περισσότερους από 30 βουλευτές που δημοσιοποίησαν ταξίδια ή δώρα, μόνο οι 10 τήρησαν όλες τις προβλεπόμενες προθεσμίες, ενώ οι 14 τα γνωστοποίησαν μόνο μετά την έρευνα του dpa, παρότι θα μπορούσαν να τα δηλώσουν νωρίτερα. Προς υπεράσπισή τους, οι βουλευτές δηλώνουν πως έχασαν τις προθεσμίες από λάθος ή από άγνοια. Ο Ράφαελ Κεργκουένο της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια» (Transparency Ιnternational) κρίνει πως «οι βουλευτές δεν παίρνουν σοβαρά την υποχρέωση δήλωσης», δεδομένου ότι «επικρατεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας».

Τι θα επακολουθήσει τώρα για τους ευρωβουλευτές; Πιθανώς τίποτα ιδιαίτερο. Αποφάσεις για ενδεχόμενες ποινές λαμβάνει η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία όμως προσφάτως βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της κριτικής. Κι αυτό γιατί είχε καθυστερήσει να δηλώσει μια διανυκτέρευση με τον σύζυγό της σε γαλλικό ξενοδοχείο πολυτελείας, τα έξοδα της οποίας κάλυψε μια ομάδα οινοποιών. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει λόγος για κυρώσεις.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here