Με στόχο την προστασία της Ευρώπης από τις ψηφιακές απειλές και την ενδυνάμωση του κλάδου κυβερνοασφάλειας, το Συμβούλιο “άναψε πράσινο” για τον Κανονισμό λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ικανοτήτων στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας με έδρα το Βουκουρέστι. Πλέον, αναμένεται η τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο νέος μηχανισμός.

Μέσω του Κέντρου, η Ένωση αφενός θα ενισχύσει την ασφάλεια του Διαδικτύου και άλλων κρίσιμων συστημάτων δικτύου και πληροφοριών. Αφετέρου, θα τονώσει τις επενδύσεις στην έρευνα, την τεχνολογία και τη βιομηχανική ανάπτυξη στον τομέα, αφού ο νέος φορέας αναλαμβάνει τη διοχέτευση της χρηματοδότησης που συνδέεται με την κυβερνοασφάλεια από το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη” και το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη”.

Ειδικότερα, ο νέος φορέας έρχεται να ενισχύσει τη θωράκιση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, μεταξύ άλλων, σε τομείς, όπως

  • το ηλεκτρονικό εμπόριο,
  • η έξυπνη κινητικότητα
  • το IoT, τονώνοντας ταυτόχρονα την αυτονομία της Ε.Ε. στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Το εν λόγω “ευρωπαϊκό βιομηχανικό, τεχνολογικό και ερευνητικό Κέντρο ικανοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας” θα συνεργάζεται με ένα δίκτυο εθνικών κέντρων συντονισμού, που θα ορίσουν τα κράτη – μέλη.

Συνεργασία με τον ΕNISA

Η Ε.Ε. διαθέτει τον μόνιμο Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA). Το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας θα λειτουργεί ξεχωριστά από τον ENISA.

Ενώ ο τελευταίος θα επικεντρωθεί στα πρότυπα, ο νέος φορέας θα είναι το κύριο μέσο της Ε.Ε. για τη συγκέντρωση επενδύσεων που προορίζονται για την ερευνητική, τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Αν και δεν είναι επίσημος οργανισμός της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων Κυβερνοασφάλειας θα αναλάβει τη χρηματοδότηση νέας έρευνας πάνω στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, παρέχοντας οικονομική στήριξη και τεχνική βοήθεια σε νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο και προωθώντας πρότυπα κυβερνοασφάλειας.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”, η Ε.Ε. σκοπεύει να διαθέσει πάνω από €2 δισ. στην κυβερνοασφάλεια, από τον προϋπολογισμό της για τα έτη 2021-2027. Επίσης, η Ένωση ήδη από την ψηφιακή διάσκεψη κορυφής του Ταλίν τον Σεπτέμβριο του 2017, έθεσε ως στόχο να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έως το 2025.

Η επιλογή της Ρουμανίας

Επτά χώρες υπέβαλαν αίτηση για τη φιλοξενία του νέου κέντρου έρευνας πάνω στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας. Το Βουκουρέστι επικράτησε εκτοπίζοντας τις Βρυξέλλες, το Μόναχο, το Λεόν στην Ισπανία, το Βίλνιους στη Λιθουανία, τη Βαρσοβία και το Λουξεμβούργο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here