Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Πέμπτη επίσημα ένα κανονιστικό πλαίσιο για τα περιουσιακά στοιχεία crypto και τα σταθερά νομίσματα (stablecoins). H επίσημη αναγνώριση έγινεε μετά από μια διαρροή πρότασης σχεδίου που εξελίχθεκε σε viral του διαδικτύου την περασμένη εβδομάδα.

Το επίσημο σχέδιο 168 σελίδων (προσωρινό), που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα «υγιές» νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα ορίζει σαφώς τη ρυθμιστική μεταχείριση όλων των περιουσιακών στοιχείων crypto που δεν καλύπτονται από την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Τα περιουσιακά στοιχεία Crypto, ειδικά stablecoins, έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ευρέως αποδεκτά, δήλωσε η επιτροπή. Ως εκ τούτου, θα υπόκεινται σε “πιο αυστηρές απαιτήσεις” σχετικά με το κεφάλαιο, τα δικαιώματα των επενδυτών και την εποπτεία. Η πρόταση είναι σύμφωνη με την έκδοση που διέρρευσε από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Επιτροπή πρότεινε ένα καθεστώς “κατά παραγγελία” για κρυπτονομίσματα και σταθερά νομίσματα (stablecoins).

  • “Το ειδικό καθεστώς για τα περιουσιακά στοιχεία crypto θα διασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και των επενδυτών και την ακεραιότητα της αγοράς, ρυθμίζοντας τις κύριες δραστηριότητες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα”, δήλωσε η επιτροπή.

Οι κύριες δραστηριότητες περιλαμβάνουν υπηρεσίες ανταλλαγής κρυπτογράφησης και πορτοφολιού.

  • “Επιβάλλοντας απαιτήσεις (όπως διακυβέρνηση, επιχειρησιακές απαιτήσεις) στους κύριους παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων και εκδότες που λειτουργούν στην ΕΕ, η πρόταση είναι πιθανό να μειώσει τα ποσά της απάτης και της κλοπής περιουσιακών στοιχείων crypto”,

δήλωσε η επιτροπή, προσθέτοντας :

  • “Το καθεστώς αυτό θα εισαγάγει συγκεκριμένες απαιτήσεις για τα διαδικτυακά νομίσματα καθώς  και τα νομίσματα που αναφέρονται σε στοιχεία ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τη μετάδοση νομισματικής πολιτικής. Θα αντιμετωπίσει ζητήματα κατακερματισμού της αγοράς που προκύπτουν από τις διάφορες εθνικές προσεγγίσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. “

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για να επιτρέψει στις εταιρείες να δοκιμάσουν την τεχνολογία blockchain σε διαδικασίες εμπορίου και διακανονισμού.

Οι προτάσεις αποτελούν μέρος του προσφάτως εγκριθέντος πακέτου Digital Finance Package της Επιτροπής.

Το πακέτο “θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία της Ευρώπης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ανοίγοντας το δρόμο στην Ευρώπη να γίνει παγκόσμιος καθοριστής προτύπων”, δήλωσε η επιτροπή.

  • “Θα δώσει στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές και ευκαιρίες σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και σύγχρονες πληρωμές, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την προστασία των καταναλωτών και την οικονομική σταθερότητα.”

UNCHAIN

Βαγγέλης Τσάπας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here