Μάχη δίνει σήμερα το ευρώ για να κρατηθεί πάνω από το parity του δολαρίου δηλαδή έστω και οριακά πάνω από το δολάριο σε μία ισοτιμία ένα προς ένα, καταγράφοντας αυτή την ώρα ισοτιμία 1,0026 δολάρια για ένα ευρώ. Αλλά νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε χάσει το parity προσωρινά και το ευρώ βρέθηκε να ισοδυναμεί με λιγότερο από ένα δολάριο.

Το ευρώ υποχωρεί 0,8% μέσα στη μέρα και 15,16% σε επίπεδο έτους.

Έχουν περάσει 20 χρόνια από την περίοδο που το ευρώ, είχε χάσει για σημαντικό διάστημα και συγκεκριμένα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2000 και Νοεμβρίου 2002 τη θετική ισοτιμία σε βάρος του δολαρίου και το αμερικανικό νόμισμα είχε κρατήσει τα σκήπτρα.

Βεβαίως, πάντα το δολάριο είναι το ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο και τα σκήπτρα της ισχύος πολιτικής και αμυντικής μαζί και οικονομικής ανήκουν στο αμερικανικό νόμισμα. Και είναι γνωστό στους οικονομικούς κύκλους ότι οι πολιτικές των ΗΠΑ ενίοτε αποδυναμώνουν την ισοτιμία για δικούς τους λόγους, ώστε να ενισχύσουν τις εξαγωγές ή για να δημιουργήσουν ανάπτυξη με παροχή μεγάλης ρευστότητας και ποσοτικής χαλάρωσης.

Αντίθετα η ΕΚΤ και η Ευρώπη είχε πάντα άλλη πολιτική, ειδικά τα πρώτα χρόνια που το ευρώ έπρεπε να είναι ισχυρό και “σκληρό” νόμισμα για να εμπνέει εμπιστοσύνη και να σταθεί στο σκληρό ανταγωνισμό. Και το πέτυχε.

Πλέον με την Ευρώπη να είναι ο χαμένος του πολέμου, λόγω της γειτνίασης με τη Ρωσία και την εξάρτηση που έχει αναπτυχθεί από το ρωσικό αέριο, η Ευρώπη χάνει και από την ισοτιμία στο νόμισμα.

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here