Συνεχίζοντας τη στήριξή της προς την ελληνική οικονομία το 2022, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) πραγματοποίησε πέρυσι νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 687 εκατ. ευρώ σε 16 έργα στην Ελλάδα.

Περισσότερες από τις μισές από αυτές τις επενδύσεις -σχεδόν το 55%- ήταν σε πράσινα έργα. Πρόκειται για το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό της Τράπεζας στη χώρα μέχρι στιγμής.

Η EBRD συμμετείχε σε ένα πράσινο ομόλογο που εξέδωσε η Lamda Development, επενδύοντας 20 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της χρηματοδότησης στοιχείων βιωσιμότητας στο Ελληνικό, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων κτηρίων, της πράσινης ενέργειας και των τεχνολογιών έξυπνων πόλεων. Επένδυσε επίσης επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία της με την Dimand, αυξάνοντας το συνολικό ποσό στα 71,5 εκατ. ευρώ. Η συνεργασία επικεντρώνεται σε έργα αστικής ανάπλασης, ανακαίνισης και αξιοποίησης βιομηχανικών εκτάσεων.

Η EBRD συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας, μέρος του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και την επακόλουθη διάθεση χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, η Τράπεζα έχει διαθέσει περισσότερο από το 20% του συνολικού ποσού των 500 εκατομμυρίων ευρώ που διαχειρίζεται, μέσω τριών έργων.

Το πρώτο έργο ήταν μια επένδυση 150 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ για τη στήριξη της ανάπτυξης της ευρυζωνικής υποδομής «fibre to the home» φέρνοντας την οπτική ίνα σε περίπου 371.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 12 περιοχές εκτός των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, βελτιώνοντας την πρόσβαση στη συνδεσιμότητα και την υψηλή ταχύτητα internet και προωθώντας την ένταξη της περιφέρειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here