του Ηλία Ζαχαράκη

Η εβδομάδα που πέρασε άφησε πίσω της ένα από τα μεγαλύτερα δυστυχήματα των τελευταίων ετών που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Οι μόνιμες αστοχίες του κρατικού μηχανισμού έκαναν για ακόμα μία φορά αισθητή την παρουσία της μιας και ένα ανθρώπινο λάθος ήταν αρκετό να πάρει μαζί του δεκάδες ζωές. Δυστυχώς όπως τις περισσότερες φορές συμβαίνει σε αυτή την χώρα ένα τόσο άσχημο γεγονός και μόνο ενεργοποιεί το δαιδαλώδες δημόσιο.

Η αγορά μπορεί να έδωσε μικρά κέρδη για 11η εβδομάδα παρόλα αυτά ουσιαστικά στο μεγαλύτερο μέρος της έδωσε διόρθωση.

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που συντήρησε το θετικό πρόσημο παρόλα αυτά η “κούραση» των αγοραστών ήταν ξεκάθαρη.

Από την άλλη η αγορά κατάφερε να συντηρήσει τα βραχυπρόθεσμα νούμερα της τουλάχιστον στους βασικούς δείκτες μιας και το 1.100 του Γενικού δείκτη συντηρήθηκε.

Μία κατοχύρωση του επιπέδου είναι δεδομένο ότι θα βγάλει εύκαιρούς πωλητές που θα σπεύσουν να κατοχυρώσουν κέρδη.

Όσο συντηρείται το επίπεδο δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άμεση συνέχιση της διόρθωσης με τα γραφήματα να φωνασκούν ότι χρειάζονται νότιες ανάσες.

Από την άλλη, η Αμερικάνικη αγορά έδωσε ανοδικό έναυσμα κάτι που μπορεί να συντηρήσει τα επίπεδα χωρίς παρόλα αυτά να πρέπει να κινηθούμε με βάση την κίνηση στο Αμερικάνικο χρηματιστήριο.

Μην ξεχνάμε πως το rebalancing της Τρίτης με τον μεγάλο τζίρο έδωσε σκυτάλη σε νέο αίμα και νέες ανακατατάξεις.

Σίγουρα η αγορά χρειάζεται και νέα αν θέλει να συντηρήσει τις μεγάλες αποδόσεις. Υπάρχουν αρκετοί αγοραστές που περιμένουν υπομονετικά μία διόρθωση και αυτό είναι και το θετικό της αγοράς μεσοπρόθεσμα.

Από την άλλη, οι εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα κάτι που μπορεί να επηρεάσει τουλάχιστον την βιασύνη των αγοραστών.

Την εβδομάδα που ξεκινάει περιμένουμε αποτελέσματα από ΕΛΧΑ και ΕΠΣΙΛΟΝ (Τρίτη), CENERGY (Τετάρτη) και της Πέμπτη από ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και EUROBANK..

Παράλληλα θα μάθουμε και το ακριβές νούμερο για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου του 2022.

Την Παρασκευή η ανακοίνωση της ανεργίας στις ΗΠΑ θα κρίνει το τι θα συμβεί με τα επιτόκια.

Τέλος την Παρασκευή περιμένουμε από την DBRS την πιστοληπτική αξιολόγηση θυμίζοντας ότι μας έχει ένα μόλις σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Τεχνικά περιγράψαμε παραπάνω την εικόνα .

Ο τραπεζικός κλάδος πρωτοστατεί με κέρδη 43,30%, ο ftse25 με 21,16%, ο ΓΔ με 19,89% και ο ftsem με 13,48% .. Σίγουρα μεσοπρόθεσμα είμαστε αισιόδοξοι.

Πλέον είμαστε πολύ κοντά στις εκλογές που θα κρίνουν την συνέχεια μιας και η αγορά ποντάρει σε συνέχιση των ίδιων πολιτικών.

Από την άλλη, όλα δείχνουν ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν έχει καταφέρει ακόμα να κερδίσει τον πληθωρισμό γεγονός που προκρίνει ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας σημαντικό δρόμο.

Μπορεί στην Ευρώπη να είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα παρόλα αυτά όλα δείχνουν ο στόχος για μία ήπια ύφεση είναι κοντά με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να περιμένει ακόμα μεγαλύτερο νούμερο.

Άλλωστε οι αγορές ξέρουν πως οι κεντρικές τράπεζες κάνουν ότι μπορούν για να ισορροπήσουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Η χώρα μας από την άλλη έχει ως βασικό σενάριο την αύξηση του ΑΕΠ κοντά στις 2 μονάδες μιας και η ατμομηχανή έχει πάρει φόρα και δύσκολα μπορεί να ανακοπεί.

Ο πληθωρισμός δείχνει ότι δεν υπερβάλλει παρόλα αυτά είναι δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται σε μία τελείως διαφορετική φάση από τις υπόλοιπες οικονομίες. Άλλωστε το ότι κατέχει το παγκόσμιο χρηματιστηριακό ρεκόρ το 2023 σε αποδόσεις μαρτυρά από μόνο του ότι οι επενδυτές προσδοκούν πολλά για την συνέχεια.

Μία διόρθωση ή έστω πλάγιο πτωτική κίνηση θα βοηθούσε την αγορά να πάρει δυνάμεις. Δεν περιμένουμε υπερβολές μέχρι την λήξη των παραγώγων στις 17 του μήνα μιας και οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι και σε όποια διόρθωση έχουμε εύκαιρους αγοραστές είτε πουλημένους είτε από short θέσεις είτε από νέους επενδυτές που περιμένουν νέες ευκαιρίες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ