Για τη μεγάλη επένδυση στον Άγιο Νικόλαο, το επιχειρηματικό περιβάλλον, το ΣΕΒ, και θέματα πολιτικής επικαιρότητας μίλησε από το πάνελ συζήτησης του Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς ο επικεφαλής του Ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο από το μνημόνιο, ωστόσο είπε ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις νοοτροπίες που μας έφεραν στην κρίση.
Είμαι χαρούμενος όταν παίρνουμε αποφάσεις να επενδύσουμε. Η πιο ευτυχισμένη στιγμή είναι η απόφαση. Μετά αρχίζουν οι δυσκολίες, τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας από το Φόρουμ των Δελφών, στη σκιά της ανακοίνωσης της νέας μεγάλης επένδυσης της εταιρείας ύψους 300 εκατ. ευρώ.
«Η ελληνική αγορά χρειάζεται μονάδες. Η νέα μονάδα θα είναι η καλύτερη στην Ευρώπη, πολύ μεγάλης απόδοσης. Χαιρόμαστε που θα κάνουμε το ενεργειακό κέντρο στα Ασπρα Σπίτια. Θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα με το χτίσιμο της μονάδας. Αλλά δεν θα είναι λιγνίτης, θα είναι φυσικό αέριο».
Αναφέρθηκε επίσης στις βασικές προτεραιότητες που θα επικεντρωθεί ως πρόεδρος του ΣΕΒ.
Είπε ακόμη ότι οι τράπεζες προσπαθούν να δανείσουν αλλά δεν τα καταφέρνουν, αλλά θεωρεί πως αν υπάρξει περισσότερη ρευστότητα θα βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που αποτελεί και προτεραιότητα του ΣΕΒ.
Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι τα σημαντικότερα προβλήματα σήμερα είναι το χρέος και ο στόχος του 3,5% για τα πλεονάσματα, τα οποία είναι αμφότερα μη βιώσιμα.
Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις διεθνώς ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε σενάριο καταστροφής το ενδεχόμενο να ξεκινήσει εμπορικός πόλεμος μετά την επιβολή δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν ξεκινήσει εμπορικός πόλεμος δεν μπορώ να φανταστώ από Δευτέρα πως δεν θα κλιμακωθεί. Είναι το χειρότερο σενάριο. Ακόμη και οικονομολόγοι που διαφωνούν στα πάντα το μόνο στο οποίο συμφωνούν είναι ότι το διεθνές εμπόριο είναι win-win, (σ.σ. επικερδές για όλους)».
Ερωτηθείς αν μπορεί να διασωθεί η ΔΕΗ ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως «αν η ΔΕΗ πέσει πέσαμε όλοι». Όπως είπε η ενεργειακή αγορά δεν έχει φτάσει σε τέτοια εξέλιξη που να μπορεί χωρίς τη ΔΕΗ. Αν η ΔΕΗ πέσει είναι ένα σενάριο-εφιάλτης όχι μόνο για την ενεργειακή αγορά αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη. Ωστόσο τόνισε η ΔΕΗ πρέπει να λειτουργεί με όρους σύγχρονης εποχής και όχι με όρους του ‘60.
Το σημαντικότερο πράγμα για την επιχειρηματικότητα είναι η πολιτική σταθερότητα και η πολιτική συναίνεση. «We have to be out of the news» τόνισε χαρακτηριστικά. Κάλεσε για μια ακόμη φορά τα κόμματα σε πολιτική συναίνεση: «Απαιτείται πολιτική σταθερότητα και συναίνεση. Αυτά κοιτάζει ένας επιχειρηματίας πριν κάνει μια επένδυση».
Ερωτηθείς τέλος αν τελειώσαμε με την κρίση τόνισε ότι θέλει να πιστεύει ότι τελειώσαμε με το μνημόνιο αλλά όχι και με την κρίση. «Με την κρίση έχουμε χάσει το 25% του ΑΕΠ» τόνισε και «για να ανακτηθεί αυτό το 25% θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια».