Οι ελληνικές τράπεζες επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να επιστρέψουν στην κανονικότητα εκκαθαρίζοντας τα NPEs, διατηρώντας τα κεφαλαιακά μαξιλάρια, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ δίνει σημαντικές ευκαιρίες στην οικονομία και τον τραπεζικό τομέα.

Τα παραπάνω επισημαίνει η Eurobank Equities που βλέπει πιθανότητες περαιτέρω ανόδου των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων των συστημικών τραπεζών δίνοντας περιθώρια ανόδου από 18% έως και 32%  στις μετοχές τους αν και βραχυχρόνια δεν αποκλείει εξασθένιση της χρηματιστηριακής δυναμικής τους.

Απόδοση κεφαλαίων από 5% και άνω

Τα νέα στρατηγικά σχέδια για την εκκαθάριση των ισολογισμών στις τράπεζες σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» που αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026, βοηθούν τη στροφή προς ένα εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, πράσινο και ψηφιακό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο επιδιώκει η κυβερνητική πολιτική.

Ειδικότερα η χρηματιστηριακή αναφέρει:

-Όλες οι τράπεζες επέλεξαν να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την εκκαθάριση των ισολογισμών τους με στόχο μονοψήφια ποσοστά NPE κατά τους επόμενους 12 μήνες, με βάση συναλλαγές NPE περίπου 25 δισ. ευρώ, κάτι που κάνει τα σχέδιά τους αρκετά αξιόπιστα. Οι προβλέψεις των τραπεζών υποδηλώνουν ότι το ρυθμιστικό κεφάλαιο θα παραμείνει άνετα πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, με τον μέσο δείκτη CET 1 να διαμορφώνεται στο 14% για το σύνολο του κλάδου το 2022.

-Για την Alpha Bank δίνει τιμή-στόχο το 1,58 ευρώ (χωρίς να ενσωματώνει την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκ. ευρώ) και σύσταση για αγορά, τοποθετώντας τα περιθώρια ανόδου σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής στο 32%, για την Εθνική Τράπεζα τα 3,23 ευρώ και σύσταση αγοράς επίσης, με περιθώριο ανόδου 19%, ενώ σύσταση διακράτησης, δίνει για την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο το 1,91 ευρώ και περιθώριο ανόδου 18%.

-Εκτιμά, ότι η ταχεία μείωση των NPEs αναμένεται να μειώσει ουσιαστικά το κόστος κινδύνου (CoR) από το 2022, επιτρέποντας στις τράπεζες να επιτύχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο κερδοφορίας μετά από πολλά χρόνια, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από 5%. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here